Spilindex overschreden in april 2024
Om te vermijden dat de koopkracht te sterk uitgehold zou worden door de inflatie, worden lonen geïndexeerd.
In dit kader worden de lonen van ambtenaren en sociale uitkeringen gekoppeld aan de “spilindex”. Er zal een verhoging gebeuren wanneer de gemeten verhoging van de kosten van het levensonderhoud 2% bereikt. Concreet zal er een indexering doorgevoerd worden telkens de zogenaamde “afgevlakte gezondheidsindex” (= het rekenkundig gemiddelde van de gezondheidsindex van de betrokken maand en van de 3 voorafgaande maanden) de spilindex bereikt of overschrijdt.
De spilindex is overschreden in april 2024.
Meer lezen
De Klokkenluiderswet - drempelberekening
Er werd verduidelijkt dat de drempelberekening jaarlijks op 1 januari dient te gebeuren, nog steeds overeenkomstig de regelgeving betreffende de sociale verkiezingen, maar over een referteperiode van de 4 trimesters van het voorgaande kalenderjaar.
Meer lezen
Uw werknemer moet werken op de dag van de verkiezingen
Binnenkort is het weer zover… Op zondag 9 juni 2024 moet elke Belg opnieuw gaan stemmen voor zowel de Europese, federale als regionale verkiezingen. Voor de meeste werknemers vormt het uitoefenen van hun stemplicht of het invullen van een bijzittersplicht geen probleem gezien de verkiezingsdag op een zondag valt. Verschillende werknemers moeten echter ook werken op zondag. Over welke rechten en verplichtingen beschikken uw stemplichtige werkende medewerkers? Wij geven u een overzicht van de verschillende situaties mee.
Meer lezen
Nieuwe bescherming voor een werknemer in een fertiliteitstraject
Met ingang van 28 april treden een aantal nieuwe beschermingsmaatregelen in werking voor werknemers die een fertiliteitsbehandeling ondergaan of een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen. Gezien dergelijke trajecten een impact kunnen hebben op de organisatie van het werk en afwezigheden met zich kunnen meebrengen zal de werknemer vanaf heden een ruimere bescherming genieten.
Meer lezen
Verhoging van het GGMMI vanaf 1 mei 2024
In België worden minimumlonen niet bepaald door de wet. De geldende minimumlonen worden traditioneel vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in de paritaire comités of subcomités. Een absolute ondergrens voor het loon is het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) vastgesteld door de Nationale Arbeidsraad. Amper een maand na de eerdere stijging van het GGMMI op 1 april volgt nu op 1 mei een indexatie wegens de overschrijding van de spilindex.
Meer lezen
De Pakjeswet - Enkele verduidelijkingen
Onlangs is er een Koninklijk Besluit (KB) gepubliceerd met betrekking tot de retributie die door ondernemingen moet worden betaald wanneer ze zich bij de overheid aanmelden als 'pakketdistributiedienstverlener'. Ook is er een KB verschenen dat de berekeningsmethode van de minimumvergoeding behandelt.
De publicatie van het KB betreffende de rol van de coördinator die moet worden aangesteld in het kader van de Pakjeswet wordt binnenkort verwacht en bespreken we ook – onder voorbehoud van publicatie – in dit artikel.
Meer lezen
Forfait dienstverplaatsingen vanaf 1 april 2024
Federale ambtenaren die hun persoonlijk voertuig (auto, motorfiets of bromfiets), gebruiken voor dienstverplaatsingen, ontvangen hiervoor een forfaitaire vergoeding per kilometer. Om beter rekening te houden met de (soms snelle) stijging of daling van de brandstofprijzen, gebeurt de indexering sinds 1 oktober 2022 per kwartaal.
Meer lezen
De nieuwe ‘Pakjeswet’
Volgens de wetgever wordt de sector van de pakketdistributie momenteel gekenmerkt door een hoge mate van onderaanneming via kleinere distributiebedrijven, hevige concurrentie en kleine winstmarges. Deze situatie zou de lonen / vergoedingen in de sector onder druk zetten, en zou een klimaat creëren voor sociale en fiscale fraude.
Meer lezen
Communiefeesten | Heeft uw werknemer recht op klein verlet?
De maand mei staat voor de deur en traditioneel staan in deze periodes heel wat gelegenheden op de agenda. Verschillende werknemers hebben te maken met de organisatie van communiefeesten, feesten van de vrijzinnige jeugd of lentefeesten. Voor welke feestelijkheden heeft een werknemer recht op klein verlet en kan hij dus betaald en gerechtvaardigd van het werk afwezig blijven? Wat zijn de concrete voorwaarden? Wij lichten deze materie verder voor u toe.
Meer lezen
Verhoging van het GGMMI vanaf 1 april 2024
In België worden minimumlonen niet bepaald door de wet. De geldende minimumlonen worden traditioneel vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in de paritaire comités of subcomités. Een absolute ondergrens voor het loon is het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) vastgesteld door de Nationale Arbeidsraad. Zoals het interprofessioneel akkoord (IPA) 2021-2022 reeds voorzag, wordt het GGMMI nu stapsgewijs verhoogd. Op 1 april 2024 trad een tweede fase van deze verhoging in werking.
Meer lezen