Communiefeesten | Heeft uw werknemer recht op klein verlet?
De maand mei staat voor de deur en traditioneel staan in deze periodes heel wat gelegenheden op de agenda. Verschillende werknemers hebben te maken met de organisatie van communiefeesten, feesten van de vrijzinnige jeugd of lentefeesten. Voor welke feestelijkheden heeft een werknemer recht op klein verlet en kan hij dus betaald en gerechtvaardigd van het werk afwezig blijven? Wat zijn de concrete voorwaarden? Wij lichten deze materie verder voor u toe.
Eerst gaan we wat dieper in op het toepassingsgebied van de Pakjeswet, alsook op het uitgebreide aansprakelijkheidsregime.
Wat zijn de voorwaarden?
Klein verlet is een periode waarin werknemers het recht hebben afwezig te zijn van het werk, terwijl ze hun normale loon behouden. Dit recht kan slechts uitgeoefend worden bij bepaalde vastgelegde gebeurtenissen.
Klein verlet eerste communie / lentefeest
In het geval van een eerste communie of een lentefeest is er geen recht op klein verlet. Een medewerker die wat extra vrije dagen wenst in dit kader zal dus bijvoorbeeld vakantie dienen op te nemen in overleg met de werkgever.
Klein verlet plechtige communie (vormsel) / feest van de vrijzinnige jeugd
In het geval van een plechtige communie van een kind van de werknemer of van een kind van de echtgenoot (of van de wettelijk samenwonende), heeft de werknemer recht op 1 dag klein verlet. Dat klein verlet wordt ook voorzien bij het feest van de vrijzinnige jeugd.
De praktische modaliteiten
Welke afwezigheid is er voorzien?
Volgens de wet mag de werknemer afwezig zijn op de dag van de plechtigheid.
Indien de dag van de plechtige communie of het feest van de vrijzinnige jeugd samenvalt met een zondag, een feestdag of een dag waarop normaal gezien niet wordt gewerkt, dan mag de werknemer afwezig blijven op de dag onmiddellijk vóór of onmiddellijk na de gebeurtenis. In de praktijk kan dit geïnterpreteerd worden als de gewoonlijke activiteitsdag in de onderneming die in de tijd het dichtst bij de dag van de ceremonie gelegen is.
Voorbeeld 1
Een voltijdse werknemer die steeds werkt van maandag tot vrijdag, heeft op zondag een communiefeest van zijn kind. De werknemer heeft het recht om afwezig te blijven op maandag, de gewoonlijke activiteitsdag die het dichtst bij de dag van de plechtigheid is gelegen.
Voorbeeld 2
Een deeltijdse werknemer die steeds werkt van dinsdag tot donderdag, heeft op zondag een communiefeest van zijn kind. De werknemer heeft geen recht om afwezig te blijven van het werk omdat er geen gewoonlijke activiteitsdagen volgen of voorafgaan aan de dag van de plechtigheid.
Wat moet een werknemer in orde brengen?
Om recht te hebben op een dag klein verlet met behoud van loon moet de werknemer zijn werkgever vooraf verwittigen. Er is hiertoe geen wettelijke termijn bepaald. Op vraag van de werkgever kan hiertoe een bewijs afgeleverd worden aan de hand van een attest uitgereikt door de catechist of het organiserend comité van het feest van de vrijzinnige jeugd.
Het loon voor deze dag klein verlet staat steeds in verhouding tot het aantal uren dat de werknemer normaal gepresteerd zou hebben.
Opgelet – check steeds de sectorale bepalingen!
Bovenstaande betreft de algemene wettelijke regeling omtrent het klein verlet. Collectieve of individuele arbeidsovereenkomsten kunnen gunstigere regelingen bevatten. Het is dus aangewezen om steeds de bepalingen in uw sector na te kijken.
Ook op ondernemingsniveau of op individueel niveau zijn afwijkende en meer gunstige regelingen steeds mogelijk.