Nieuwe bescherming voor een werknemer in een fertiliteitstraject
Met ingang van 28 april treden een aantal nieuwe beschermingsmaatregelen in werking voor werknemers die een fertiliteitsbehandeling ondergaan of een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen. Gezien dergelijke trajecten een impact kunnen hebben op de organisatie van het werk en afwezigheden met zich kunnen meebrengen zal de werknemer vanaf heden een ruimere bescherming genieten.
Welke situaties worden beoogd?
De nieuwe beschermingsmechanismen zijn voorzien zowel in het kader van fertiliteitsbehandelingen alsook in het kader van medisch begeleide voortplanting. Gelet op de talrijke onderzoeken en behandelingen die hiermee gepaard gaan heeft dit doorgaans een impact op de werkorganisatie en de afwezigheden van de betrokken werknemers.
Welke bescherming is er voorzien?
Reeds bestaande systemen blijven behouden
Allereerst moet duidelijk worden gemaakt dat de wet geen nieuw recht op afwezigheid met loonbehoud creëert.
De werkgever en de werknemer kunnen nog steeds de nodige afwezigheid regelen op verschillende manieren: opname van vakantiedagen, Adv-dagen of andere bezoldigde dagen, een tijdelijke aanpassing van het werkregime, gewettigde afwezigheid zonder loonbehoud, …
In het geval van een eventuele arbeidsongeschiktheid volgende uit de lopende behandelingen zal de werknemer afwezig zijn wegens arbeidsongeschiktheid met de daaraan gekoppelde verplichting tot betaling van het gewaarborgd loon.
Nieuwe beschermingsmaatregelen
Er wordt een nieuwe tweeledige bescherming in het leven geroepen.
Allereerst is een nieuwe ontslagbescherming voorzien voor de betrokken werknemer en/of werkneemster. De werkgever kan de werknemers enkel ontslaan om een reden die vreemd is aan de afwezigheid wegens de vruchtbaarheidsbehandeling of wegens het volgen van een programma voor begeleide voortplanting. De bewijslast hiertoe ligt steeds bij de werkgever. Indien er toch een ontslag omwille van die reden zou plaatsvinden heeft de betrokken werknemer recht op een beschermingsvergoeding gelijk aan 6 maanden brutoloon.
Ten tweede is een meer uitgebreide bescherming tegen discriminatie voorzien. Het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen die doorgaans gepaard gaan met bijkomende afwezigheden mag geen nadelige gevolgen hebben voor de betrokken werknemer of werkneemster. In geval van schending van dit discriminatieverbod is de werkgever een forfaitaire vergoeding verschuldigd gelijk aan 6 maanden loon of een vergoeding voor de werkelijk geleden schade.
De bescherming tegen discriminatie houdt concreet in dat na afloop van een afwezigheid wegens een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medisch begeleide voortplanting de betrokkene steeds recht heeft op:
• Een terugkeer naar dezelfde functie en indien dat niet mogelijk is naar een gelijkwaardige of een vergelijkbare functie.
• Garantie op elke verbetering van arbeidsvoorwaarden waarop men tijdens de afwezigheid had kunnen aanspraak maken;
• Garantie op alle verworven rechten en in wording zijnde rechten tijdens de afwezigheid.
Beide vergoedingen en beschermingen zijn bovendien cumuleerbaar.
Wat betekent dit in de praktijk?
Om de uitgebreide bescherming in dit kader te kunnen genieten moet de werkgever echter wel op de hoogte zijn van de lopende behandelingen of trajecten.
De betrokken werknemer moet hieromtrent de werkgever op de hoogte brengen via een medisch attest.
Vanaf deze kennisgeving start de ontslagbescherming en deze loopt tot 2 maanden na die kennisgeving.
De memorie van toelichting bij de wetgeving geeft ons een concreet voorbeeld in dit kader.
Indien betrokkene bij het begin van elke nieuwe maandelijkse cyclus een medisch attest overmaakt aan de werkgever, dan is zij/hij in totaal gedurende vier maanden beschermd tegen ontslag. Elk attest doet een beschermingsperiode van 2 maanden starten.
Voorbeeld
• Attest 1: Kennisgeving op 10 maart 2024 - Bescherming loopt tot 9 mei 2024
• Attest 2: Kennisgeving op 12 april 2024 - Bescherming loopt tot 11 juni 2024
• Attest 3: Kennisgeving op 13 mei 2024 - Bescherming loopt tot 12 juli 2024
Een totaal van 4 maanden bescherming