Relance-overuren

Op 4 februari 2022 verscheen voor het eerst het KB dat de vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor de relance overuren regelt. Dit systeem van vrijwillige overuren voorziet dat een werknemer maximaal 120 overuren kan presteren zonder dat hierop sociale zekerheidsbijdragen of belastingen verschuldigd zijn.

Ook in 2025 kan hiervan nog even gebruik gemaakt worden. De maximaal 120 bijkomende vrijwillige overuren kunnen voorlopig gepresteerd worden in de periode van 1  januari 2025 tot en met 30 juni 2025.

Meer lezen
Legal Paycover
Flitscontroles SIOD 2025

Flitscontroles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand op de website van de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) gepubliceerd en meegedeeld aan de sociale partners.

Bij een dergelijke, aangekondigde controle wordt de focus op de naleving van de sociale wetgeving gelegd. Bedoeling is hierdoor de werkgevers te stimuleren zich in regel te stellen en sociale fraude te voorkomen.

De geplande flitscontroles anno 2025 zijn intussen gekend.

Meer lezen
Legal Paycover
Verplichtingen grensarbeid

De grensarbeidersregeling laat Franse grensarbeiders die in België aan de slag zijn, onder bepaalde voorwaarden (Ci.R 9/602.029 dd. 27/01/2010 en Ci.R9/608.871 dd. 21/03/2011) genieten van een voordelig fiscaal regime. De grensarbeider betaalt zijn belastingen dan in Frankrijk, en niet in België.

Eind 2011 werd de grensarbeidersregeling gedeeltelijk afgeschaft. Enkel werknemers die o.a. op 31 december 2011 het statuut van grensarbeider hadden, kunnen nog genieten van het “uitdoofscenario”.

Indien u als werkgever grensarbeiders tewerkstelt, dient u hiervoor jaarlijks een aantal formulieren in orde te brengen. We zetten uw verplichtingen in dit kader nog even op een rijtje.

Meer lezen
Legal Paycover
Bedrijfsvoorheffing niet- inwoners

Een niet- rijksinwoner is iemand die in het buitenland verblijft, of zijn vermogen beheert vanuit het buitenland.

In principe zijn in België geleverde arbeidsprestaties onderworpen aan Belgische bedrijfsvoorheffing. Vanaf 1 juli 2014 wordt voor het bepalen van de belastingschaal voor niet – rijksinwoners geen rekening meer gehouden met het feit of zij al dan niet een tehuis hebben in België.

Meer lezen
Legal Paycover
Staking 13 januari 2025

Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op 13 januari een algemene actiedag als reactie op de lopende regeringsonderhandelingen. Er zullen grootschalige acties plaatsvinden onder meer in het onderwijs en het openbaar vervoer.

De acties starten op 12 januari 2025 om 22.00 uur en eindigen op 13 januari om 22.00 u.
Deze dag zal als een stakingsdag worden beschouwd waardoor werknemers mogelijk afwezig zullen zijn op het werk.

Meer lezen
Legal Paycover
Verplicht gebruik eC3.2 bij tijdelijke werkloosheid vanaf 1 januari 2025

Sinds 1 september 2023 bestond reeds de mogelijkheid om in geval van tijdelijke werkloosheid gebruik te maken van de elektronische controlekaart of eC3.2 ter vervanging van de papieren controlekaarten mits akkoord binnen de onderneming.

Met ingang van 1 januari 2025 wordt het gebruik van de elektronische controlekaart eC3.2 nu algemeen verplicht. De digitalisering van de werkloosheidsverzekering schakelt zo een versnelling hoger.

Indien u als onderneming de elektronische controlekaart nog niet kan invoeren om een gegronde reden en nog even verder de papieren versie wenst te gebruiken, kan eventueel nog een uitstel worden aangevraagd bij de RVA.

Opgelet, het verplicht gebruik van de elektronische controlekaart door de werknemer heeft geen invloed op uw andere verplichtingen als werkgever. U dient nog steeds de andere reeds bestaande formaliteiten voor de aangifte van tijdelijke werkloosheid te respecteren (vb. Aangifte eerste werkloosheidsdag e.d.).

Meer lezen
Legal Paycover
Inhoudingen op het loon

Het verrichten van inhoudingen op het loon is, zelfs na akkoord van uw medewerker, nog steeds een heet hangijzer. Vaak stelt zich de vraag in welke mate, en hoe u eventuele inhoudingen kan doen. Kan u bijvoorbeeld zomaar een boete ten laste van de werknemer inhouden op het loon?
Wij herhalen voor u deze wettelijke principes in dit kader.

Meer lezen
Legal Paycover
Vlaamse ketenaansprakelijkheid | Verplichtingen aannemers in strijd tegen illegale tewerkstelling

Wanneer aannemers een beroep doen op onderaannemers die zich schuldig maken aan illegale tewerkstelling, riskeren zij zware strafsancties. Een aannemer kan zijn aansprakelijkheid in het geval van illegale tewerkstelling door een onderaannemer wel beperken als hij strikte voorwaarden naleeft.

Dit is relevant voor alle gevallen/sectoren waar er sprake is van een ‘aanneming van werk’ (en is dus niet beperkt tot de bouwsector).

Meer lezen
Legal Paycover
Flexi-job | Vanaf 1 januari 2025 nieuw grensbedrag cumul vervroegd pensioen

Door de invoering van een nieuw grensbedrag wil de overheid vermijden dat werknemers met vervroegd pensioen gaan om voordelig via een flexi-job bij te verdienen.

Deze wijziging heeft enkel invloed op mensen die met vervroegd pensioen gaan.

Gepensioneerden die de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben of een volledige loopbaan (45 jaar) hebben afgerond, blijven enkel onderworpen aan de bestaande algemene grensbedragen en vallen met andere woorden niet onder deze nieuwe grens.

Meer lezen
Legal Paycover
Loonbonus | Bedragen en deadline 2025

In 2007 werd het systeem van de niet- recurrente resultaatsgebonden voordelen, beter bekend onder de benaming ‘loonbonus’, geïntroduceerd. Het aantal ondernemingen dat sindsdien een bonusplan heeft ingevoerd en het aantal werknemers dat een loonbonus ontvangt, stijgt jaar na jaar. 

Het is een populaire manier voor werkgevers om een deel van het loon afhankelijk te maken van het realiseren van vooraf bepaalde doelstellingen. Daarnaast gaan bedrijven door de hoge loonkost in ons land op zoek naar alternatieve en vooral fiscaal en parafiscaal aantrekkelijke verloningsvormen. Het systeem wordt in dit kader vaak aangewend

Meer lezen
Legal Paycover