In het kader van de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024, wordt in de maand maart een nationale flitscontrole in de verhuissector gepland.
Meer lezenWanneer een medewerker nalaat zijn schulden te betalen, kunnen deze gedwongen bij u als werkgever geïnd worden. Dit kan onder meer gebeuren onder de vorm van een uitvoerend beslag onder derden of de uitvoering van een loonoverdracht.
Meer lezenSinds 1 januari 2024 heeft een werknemer bij tijdelijke werkloosheid slechts recht op een uitkering gelijk aan 60% van zijn geplafonneerd loon, voorheen bedroeg dit 65%. Om deze daling voor de werknemer te compenseren, heeft de wetgever onder bepaalde voorwaarden voorzien in het recht op een extra toeslag van 5 euro, betaald door de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid.
Meer lezenOm de opleiding van werknemers te ondersteunen verplicht de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen werkgevers die 20 of meer werknemers in dienst hebben om opleidingsplannen op te stellen.
Meer lezenDe onlinedienst “Vakantierekening Werkgevers” is een e-Gov dienst die toegang geeft tot gecumuleerde informatie over de vakantie van de arbeiders en niet-zelfstandige kunstenaars.
Meer lezenElke werkgever is verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) op te richten. De IDPBW staat de werkgever en de werknemers bij in de toepassing van de maatregelen die betrekking hebben op het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
Meer lezenOndernemingen met meer dan 20 werknemers dienen een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers op te maken.
Meer lezenIn januari 2024 begint voor de bedrijven die verkiezingen moeten organiseren een delicate periode. Uw werknemers kunnen zich immers kandidaat stellen als werknemersafgevaardigde, maar als werkgever bent u hier nog niet van op de hoogte. Dit heet de occulte of verborgen beschermingsperiode. Tijdens deze periode ontslaat u beter geen werknemers.
Meer lezenVanaf het vakantiejaar 2024 wordt een nieuwe methode toegepast voor de verrekening van het vertrekvakantiegeld. De huidige praktijk, waarbij het vakantiegeld in één keer en volledig wordt afgetrokken op het moment dat de bediende zijn hoofdvakantie opneemt, is namelijk niet in overeenstemming met de Loonbeschermingswet. Daarom hebben de sociale partners in 2021 besloten om binnen de Nationale Arbeidsraad een oplossing uit te werken.
Meer lezenAls werkgever hebt u de mogelijkheid om naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen aan uw medewerkers een geschenk te geven, dat vrijgesteld is van sociale bijdragen, niet belastbaar is in hoofde van de werknemer en voor de werkgever een aftrekbare besteding is, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is.
Meer lezen