Verplichte aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector
Vanaf 1 september 2024 moeten alle werkgevers en hun (onder)aannemers die onderhouds- of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen uitvoeren de aanwezigheid van alle personen die op de arbeidsplaats aanwezig zijn elektronisch registreren. Dit werd zo voorzien in de programmawet van eind vorig jaar en treedt nu uiteindelijk na enkele uitstelmomenten in werking.
Met de uitgebreide aanwezigheidsregistratie wil de overheid de veiligheid op de arbeidsplaats verbeteren en zwartwerk en sociale fraude bestrijden.
Meer lezen
Hou een afschrift van uw arbeidsreglement ter beschikking op iedere plaats waar u werknemers tewerkstelt
De wet bepaalt "De werkgever houdt op iedere plaats waar hij werknemers tewerkstelt een afschrift van het arbeidsreglement bij.” Gelet hierop zal bijvoorbeeld ook een vrachtwagen, een bus, een tijdelijke werf, … beschouwd worden als "een plaats waar de werkgever werknemers tewerkstelt".
Meer lezen
Inschrijvingsverplichting werkende vennoten en helpers bij KBO
Met ingang van 1 juli 2024 gelden enkele nieuwe verplichtingen in de sectoren van de bouw en de schoonmaak. Zo moeten vennootschappen die actief zijn in de sectoren van de bouw en de schoonmaak hun werkende vennoten inschrijven en de informatie bijwerken in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zelfstandigen die actief zijn in de sectoren van de bouw en de schoonmaak moeten hun helpers inschrijven en de informatie bijwerken in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Voor de werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór de inwerkingtreding van deze nieuwe verplichting, is een overgangsperiode gepland. De inschrijving bij de KBO moet in hun geval vóór 31 december 2024 gebeuren.
Meer lezen
Intrekking van het rijbewijs
Als werkgever wordt u mogelijks vroeg of laat geconfronteerd met de intrekking van het rijbewijs van één van uw medewerkers. Wat gebeurt er in een dergelijke situatie met de uitvoering van de arbeidsovereenkomst? En kan u het contract beëindigen? Hierna volgt een bevattelijk overzicht.
Meer lezen
Informatieverplichting in het kader van collectieve hospitalisatieverzekeringen
Heel wat ondernemingen bieden hun medewerkers een collectieve hospitalisatieverzekering aan.
In een aantal sectoren wordt in een collectieve hospitalisatiepolis voorzien die wordt aangeboden aan de werknemers tewerkgesteld in de sector (bv. PC 124, 140.03 ..) . De premie wordt dan geïnd via de sociale zekerheidsbijdrage die de werkgever betaalt. Daarnaast zijn er ook heel wat individuele ondernemingen die hun medewerkers het voordeel van een collectieve polis aanbieden, volgens de op ondernemingsvlak bepaalde voorwaarden.
Meer lezen
Tijdelijke werkloosheid | Elektronische controlekaart eC3.2
Sinds 1 september 2023 kunnen alle werknemers gebruik maken van de elektronische controlekaart eC3.2 in het geval van tijdelijke economische werkloosheid. De werkgever is in dit geval vrijgesteld van de verplichting om een papieren controlekaart C3.2A te voorzien en, indien van toepassing, om deze werknemers in te schrijven in het validatieboek. Met ingang van 1 januari 2025 zal enkel nog de elektronische controlekaart gebruikt kunnen worden.
Meer lezen
De Pakjeswet | De minimumvergoeding vanaf 1 juli 2024
De invoering van de minimumvergoeding voor het aanbieden of uitvoeren van postdiensten die inhouden dat pakjes in België worden geleverd werd door het Koninklijk Besluit van 9 april 2024 vervroegd naar 1 juli 2024 in plaats van 1 oktober 2024.
Meer lezen
Tewerkstelling van studenten
Er zijn geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd op het loon van de studenten die tewerkgesteld zijn in het kader van een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten, en dit gedurende de eerste aangegeven 600 uren van tewerkstelling van een kalenderjaar gedurende de periodes van niet verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen voor de jaren 2023 en 2024, daarna wordt opnieuw het quotum van 475 uren van toepassing.
Meer lezen
Reminder: Arbeidsongeschikt voor of tijdens jaarlijkse vakantie?
De regelgeving inzake jaarlijkse vakantie werd met ingang van 2024 aangepast om deze in overeenstemming te brengen met de Europese arbeidstijdrichtlijn (2003/88/EG), die aan alle werknemers jaarlijks een vakantie met behoud van loon toekent van ten minste vier weken.
Sinds 1 januari 2024 zullen werknemers die ziek worden tijdens een periode van jaarlijkse vakantie hun vakantiedagen kunnen behouden om deze later op te nemen. De uitvoering van de arbeidsovereenkomst zal bijgevolg geschorst zijn ten gevolge van arbeidsongeschiktheid.
Meer lezen
Opmaak verplichte Federale Mobiliteitsenquête
Om de drie jaar houdt de FOD Mobiliteit en Vervoer een federale enquête die betrekking heeft op het woon-werkverkeer. Het betreft een wettelijke verplichting om hieraan mee te werken die diverse werkgevers treft en die u dus niet naast zich naar kan leggen. De start van de nieuwe editie van de enquête woon-werkverkeer vindt plaats op 30 juni 2024 en de enquête loopt tot 31 januari 2025. Wij lichtten uw verplichtingen nader voor u toe.
Meer lezen