Vlaamse doelgroepverminderingen | Diverse wijzigingen voorzien vanaf 1 juli 2024

Indien u als werkgever in Vlaanderen iemand aanwerft of tewerkstelt in uw onderneming die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt, dan kan uw onderneming onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een doelgroepvermindering (RSZ-vermindering). Dankzij deze doelgroepvermindering betaalt u voor de tewerkstelling van die betrokken werknemer(s) minder of zelfs geen werkgeversbijdragen. De afgelopen jaren werden reeds diverse wijzigingen doorgevoerd aan de toepassingsvoorwaarden van deze verminderingen. Met ingang van 1 juli 2024 volgen nu opnieuw enkele belangrijke aanpassingen.

 

Het Vlaamse doelgroepenbeleid onder de loep

In België is het doelgroepenbeleid reeds enkele jaren grotendeels geregionaliseerd. Met uitzondering van enkele federale verminderingen kan elk Gewest op zijn grondgebied de regionale doelgroepverminderingen creëren, afschaffen of wijzigen. Elk gewest financiert de doelgroepverminderingen die op zijn grondgebied toegekend worden.

Het Vlaamse doelgroepenbeleid richt zich op heden specifiek op vier doelgroepen:

·         Laaggeschoolde jongere werknemers;

·         Oudere werknemers;

·         Personen zonder recente, duurzame werkervaring;

·         Personen met een arbeidsbeperking.

De doelgroepvermindering is een rechtstreekse vermindering van werkgeversbijdragen via de kwartaalaangifte. Bij de loonberekening wordt al rekening gehouden met de vermindering. Of een werknemer in aanmerking komt voor een specifieke doelgroepvermindering kan vaak gecheckt via Ecaro. 

De laaggeschoolde jongere werknemers

De Vlaamse doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongere werknemers kent een lastenverlaging toe aan werkgevers die werknemers jonger dan 25 jaar in dienst nemen die laaggeschoold zijn. Om als laaggeschoolde te kunnen worden beschouwd, mag de werknemer geen diploma van het zesde leerjaar secundair onderwijs behaald hebben. Bovendien mag de jongere werknemer op het moment van de start van de tewerkstelling niet langer voltijds leerplichtig zijn. Het kwartaalloon van deze werknemer mag in het kwartaal van de aanwerving en de drie daaropvolgende kwartalen maximaal 7.500 euro bedragen. In de vier daaropvolgende kwartalen mag het kwartaalloon maximaal 8.100 euro bedragen. De werknemer moet steeds tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Vlaamse Gewest.

Deze vermindering betreft een volledige vrijstelling van de sociale zekerheidsbijdragen voor een duur van 8 kwartalen.

De oudere werknemers

De Vlaamse doelgroepvermindering voor oudere werknemers kent een lastenverlaging toe enerzijds aan werkgevers die oudere niet-werkende werkzoekende werknemers aanwerven en anderzijds aan de werkgever die oudere werknemers in dienst houden (zgn. zittende werknemers).

Bij beide verminderingen mag het refertekwartaalloon van de betrokken werknemer een bepaald plafond niet overschrijden. Dit betreft op heden 13.945,00 EUR/kwartaal of een verhoogde grens van 18.545 EUR/kwartaal in elk 4e kwartaal van het jaar ( cijfers 2024). Alle werkgevers uit de profitsector met werknemers onderworpen aan alle takken van de sociale zekerheid komen in aanmerking (categorie 1 voor structurele vermindering). Werkgevers uit de socialprofitsectoren zijn uitgesloten van de doelgroepverminderingen voor ouderen. De werknemers moeten minstens aan de slag zijn met een halftijdse arbeidsovereenkomst en de werknemer moet steeds tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Vlaamse Gewest.

Bij de aanwerving van een niet-werkende werkzoekende van 58 jaar of ouder kan een doelgroepvermindering genoten worden ten belope van 8 kwartalen. Dit  betreft een volledige vrijstelling van de basiswerkgeversbijdragen indien aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Bij de tewerkstelling van een oudere zittende werknemer kan een forfaitaire doelgroepvermindering worden geopend in het kwartaal waarin een werknemer een bepaalde minimumleeftijd bereikt op de laatste dag van het betrokken kwartaal. Deze minimumleeftijd gaat al sinds 2020 in stijgende lijn met daaraan gekoppeld een specifiek overgangsregime. De vermindering kan worden genoten tot aan de wettelijke pensioenleeftijd.

De personen zonder recente, duurzame werkervaring

Werkgevers die personen zonder recente, duurzame werkervaring aanwerven kunnen eveneens onder bepaalde voorwaarden een vermindering krijgen op de socialezekerheidsbijdragen. Het gaat hierbij om personen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt zonder voldoende werkervaring. Het moet gaan om werknemers met minstens een halftijdse arbeidsovereenkomst en de werknemers moeten aan bepaalde leeftijdsgrenzen voldoen. De werknemer moet tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Vlaamse Gewest.

Bij toepassing van deze vermindering geniet de werkgever een forfaitaire vermindering van socialezekerheidsbijdragen van maximum 1.000 euro gedurende 4 kwartalen (het kwartaal van indiensttreding en de drie daaropvolgende kwartalen) vanaf de aanwerving.

De personen met een arbeidsbeperking

Een werkgever die een persoon met een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem in dienst neemt, kan financieel ondersteund worden om de arbeidsdeelname in het bedrijf optimaal te laten verlopen.

De werkgever moet hiervoor een beroep doen op het individueel maatwerk. Individueel maatwerk biedt financiële ondersteuning die niet bestaan uit een RSZ-vermindering maar uit een loonpremie of een loon- en begeleidingspremie voor werkgevers als compensatie voor alle extra kosten die gepaard gaan met de aanwerving.

Wijzigingen Vlaamse doelgroepverminderingen vanaf 1 juli 2024

Uitdoving doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongere werknemers

De Vlaamse doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongere werknemers dooft uit vanaf 1 juli 2024.
Er is met andere woorden geen enkele instap meer mogelijk in deze doelgroepvermindering vanaf 1 juli 2024.
Alle laaggeschoolde jongeren die op 1 juli 2024 het recht op de doelgroepvermindering reeds hebben geopend kunnen deze vermindering nog uitputten. Dit betekent ook dat enkel aanwervingen uiterlijk op 30 juni 2024 nog aanleiding  kunnen geven op de bestaande vermindering met als gevolg een volledige vrijstelling van de basiswerkgeversbijdragen gedurende 8 kwartalen.

Vanaf 1 juli 2026 houdt deze vermindering aldus definitief op te bestaan.

Uitdoving doelgroepvermindering voor oudere werknemers

Uitdoving doelgroepvermindering aanwerving niet-werkende werkzoekende oudere werknemers

De doelgroepvermindering bij aanwerving van een niet-werkende werkzoekende oudere vanaf 58 jaar dooft volledig uit vanaf 1 juli 2024. Voor nieuwe aanwervingen van dergelijk type werknemers kan de werkgever vanaf 1 juli 2024 geen doelgroepvermindering meer genieten.

Voor oudere werknemers voor wie het recht op de vermindering al geopend was op 1 juli 2024, kan de vermindering nog maximaal 7 kwartalen doorlopen en met andere woorden nog uitgeput worden.

Vanaf het tweede kwartaal 2026 houdt deze steunmaatregel dus definitief op te bestaan. 

Uitdoving en aanpassing doelgroepvermindering tewerkstelling oudere werknemers (zittende)
Vanaf 1 juli 2024 verhogen de minimumleeftijden om in aanmerking te komen voor een doelgroepvermindering oudere zittende werknemers opnieuw.

Concreet betekent dit volgende leeftijdsvoorwaarden en maximale verminderingsbedragen voor en vanaf 1 juli 2024:

  • Tot en met 30 juni 2024

    • > 61 jaar  : 600 EUR

    • > 62 jaar  : 1500 EUR

  • Vanaf 1 juli 2024

    • > 62 jaar  : 600 EUR

    • > 63 jaar  : 1500 EUR

Bovendien is vanaf 1 juli 2024 géén nieuwe instap meer mogelijk.

Een grote groep ouderen jonger dan 62 bevinden zich al sinds 2020 in een of andere overgangsmaatregel. Deze overgangsmaatregelen worden eveneens definitief stopgezet op 1 juli 2024.  Wie op 1 juli 2024 dus nog de leeftijd van 62 jaar niet heeft bereikt zal geen rechten meer kunnen openen op een doelgroepvermindering. Wie op 1 juli 2024 wel reeds minstens de leeftijd van 62 jaar heeft bereikt volgt het nieuwste uitdoofscenario: de vermindering kan nog uitgeput worden en blijft uiterlijk behouden tot 30 juni 2028. In dat jaar worden de huidige 62-jarigen immers 66 jaar en bereiken ze daarmee de officiële pensioenleeftijd.

Na 2028 is het natuurlijke uitdoofscenario afgerond en houdt de maatregel definitief op te bestaan.

Verruimde leeftijdsgrenzen voor de personen zonder recente, duurzame werkervaring

De leeftijdsgrenzen voor de doelgroepvermindering voor personen zonder recente, duurzame werkervaring worden verruimd vanaf 1 juli 2024. Tot 30 juni komen werknemers tussen de 25 en de 58 jaar in aanmerking als ze voldoen aan alle andere voorwaarden. De doelgroep verruimt vanaf 1 juli 2024 tot personen vanaf het einde van de deeltijds leerplicht (dus in principe vanaf 18 jaar) tot aan de wettelijke pensioenleeftijd.  

Dit zorgt ervoor dat samengevat vanaf 1 juli 2024 rekening moet worden gehouden met volgende voorwaarden bij de aanwerving van een persoon zonder recente, duurzame werkervaring:

  • Niet meer deeltijds leerplichtig zijn (vanaf 18 jaar) tot maximum de wettelijke pensioenleeftijd hebbenop de laatste dag van het kwartaal van indiensttreding;

  • De dag voor indienstneming minstens 2 jaar ingeschreven bij de VDAB als niet-werkend werkzoekende (of daarmee gelijkgestelde periodes);

  • Steeds beschikken over een elektronisch dossier bij de VDAB;

  • Het voltijds refertekwartaalloon (bij een volledig kwartaal voltijdse prestaties) is lager dan 10.000 euro per kwartaal.

Conclusie

Vanaf 1 juli 2024 worden een aantal bestaande Vlaamse doelgroepverminderingen afgeschaft of gewijzigd. De doelgroepverminderingen worden voorlopig niet vervangen door een ander kortingssysteem voor de werkgevers.

Voor zowel laaggeschoolde jongere werknemers alsook voor oudere werknemer kunnen enkel aanwervingen vóór 1 juli 2024 nog rechten openen. Indien u dus nog bepaalde aanwervingen van rechtgevende werknemers voor ogen heeft, maakt u daar best zo snel mogelijk werk van.

Meer info nodig?

Voor een uitgebreide informatie omtrent de toepassingsvoorwaarden en bedragen van nog bestaande doelgroepverminderingen in Vlaanderen verwijzen wij u graag door naar de website van de RSZ: https://www.socialsecurity.be/employer/instructions/dmfa/nl/latest/instructions/deductions/structuralreduction_targetgroupreductions/targetgroupreduction.html

Bron: Besluit van 23 februari 2024 van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 mei 2003 tot uitvoering van het Hoofdstuk 7 van Titel IV van de programmawet van 24 december 2002 (I), betreffende de harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van de sociale zekerheidsbijdragen en het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling, bl. 39991.

Legal Paycover