Einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht |Storting “Terug Naar Werk-fonds” vanaf 1 april 2024

In het specifieke geval van de vaststelling van het einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht omwille van een definitieve ongeschiktheid van de werknemer dient u diverse verplichtingen na te leven. De eventuele verplichting tot aanbieden van het outplacement wegens medische overmacht maakt nu plaats voor een nieuwe noodzaak: een storting naar het Terug Naar Werk-fonds (TNW-fonds).

Een korte opfrissing: einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht

Wat is “medische overmacht”?

De wetgeving voorziet via het artikel 34 van de arbeidsovereenkomstenwet de mogelijkheid om over te gaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht. Een systeem dat werkgevers toelaat om in het geval van een definitieve arbeidsongeschiktheid van de werknemer en via het doorlopen van een specifieke procedure de samenwerking te beëindigen zonder het presteren van een opzeggingstermijn noch het betalen van een opzeggingsvergoeding.

Het volgen van een specifieke procedure

Zowel de werknemer als de werkgever kunnen een procedure tot vaststelling van de medische overmacht opstarten door een kennisgeving te doen bij aangetekende zending aan de andere partij, evenals aan de preventieadviseur-arbeidsarts van de onderneming. Dit met de intentie om na te gaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten. Dergelijke procedure kan slechts opgestart worden na een ononderbroken arbeidsongeschiktheid van 9 maanden.

De arbeidsovereenkomst kan slechts worden beëindigd wegens medische overmacht indien uit de vaststelling van de preventieadviseur-arbeidsarts (na het verstrijken van de beroepstermijn) of uit het resultaat van de beroepsprocedure, blijkt dat het voor de werknemer inderdaad definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten en er geen aanvragen meer zijn voor aangepast werk.

Meer info nodig?

Voor meer informatie in dit kader kan u onze nieuwsbrief van januari 2023 raadplegen.

Geen aanbod outplacement medische overmacht meer nodig!

Specifieke regeling outplacement medische overmacht

De specifieke regeling van outplacement bij medische overmacht was van toepassing wanneer, na afloop van de besproken bovenstaande procedure, de werkgever zich eenzijdig op de definitieve arbeidsongeschiktheid van de werknemer beriep om het einde van de arbeidsovereenkomst vast te stellen.

Outplacementbegeleiding wordt in deze context gedefinieerd als een geheel van begeleidende diensten en adviezen op maat van een werknemer met een gezondheidsproblematiek die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener worden verleend, om die werknemer in staat te stellen zelf binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid als zelfstandige te ontplooien.

De werkgever moest binnen de 15 dagen nadat hij eenzijdig het einde van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht had vastgesteld schriftelijk een outplacementaanbod ter waarde van 1.800 euro doen aan de werknemer.

Afschaffing van de regeling met ingang van 1 april 2024

Met ingang van 1 april 2024 wordt de specifieke regeling outplacement medische overmacht afgeschaft en integraal vervangen door een nieuwe verplichting (cf. infra).

Heeft u de arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigd wegens medische overmacht vóór 1 april 2024?

Dan moet u wel nog steeds een outplacementbegeleiding aanbieden aan de werknemer. De werknemer aan wiens arbeidsovereenkomst een einde komt doordat de werkgever zich beroept op medische overmacht heeft met andere woorden ten laste van de werkgever nog steeds recht op een outplacementbegeleiding ter waarde van 1.800 euro.

Nieuw: Verplichte storting naar het Terug Naar Werk-fonds

Het Terug Naar Werk-Fonds in een notendop

Vanaf 1 april 2024 is een Terug Naar Werk-fonds in de Dienst voor uitkeringen van het RIZIV werkzaam.

Het betreft een financieringssysteem voor het inkopen van gespecialiseerde dienstverlening op maat zoals onder andere loopbaanbegeleiding of gepersonaliseerde coaching voor wie arbeidsongeschikt erkend is en van wie de arbeidsovereenkomst vanaf 1 april 2024 door de werkgever is beëindigd wegens medische overmacht. Vanaf 1 april 2025 zal dit fonds ook werkzaam zijn voor wie langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt erkend is als werknemer of werkzoekende. Op die manier kunnen de betrokken werknemers begeleid worden in de zoektocht naar een nieuwe tewerkstelling.

Welke verplichtingen heeft u als werkgever?

Vanaf 1 april 2024 moet elke werkgever die een arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigt wegens medische overmacht binnen een termijn van 45 kalenderdagen twee zaken in orde brengen.

1) Een kennisgeving van de beëindiging versturen naar het RIZIV, met een aantal identificatiegegevens met betrekking tot zowel de werkgever als de werknemer.

o Werkgever: naam van de werkgever, identificatienummer van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), RSZ-inschrijvingsnummer, bankrekeningnummer en de contactgegevens;

o Werknemer: naam, voornaam, rijksregisternummer en de datum waarop de arbeidsovereenkomst werd beëindigd.

2) Een bijdrage van 1.800 euro storten aan het Terug Naar Werk-Fonds.

Enkel in het geval van een eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht dient een kennisgeving te gebeuren en een bijdrage te worden gestort aan het Terug Naar Werk-fonds. Deze verplichting geldt niet in het geval van een onderlinge overeenkomst met de werknemer om de samenwerking te beëindigen omwille van de medische overmacht of een eenzijdige beëindiging door de werknemer zelf.

De kennisgeving kan elektronisch bezorgd worden aan het RIZIV. Ook een schriftelijke kennisgeving is een optie indien een elektronische verzending niet mogelijk is. Na kennisgeving wordt een uitnodiging tot betaling opgemaakt.

Bovenstaande verplichtingen kunnen uitgevoerd worden ofwel door de werkgever ofwel kan bijstand gevraagd worden door een mandataris. Voor meer info neem hieromtrent contact op met uw dossierbeheerder.

Meer info nodig?

Meer informatie over de kennisgeving, de betaling en over de werking van het TNW-fonds in het algemeen, kan u steeds terugvinden op de website van het TNW-fonds.

Welke sancties riskeert u?

Komt u als werkgever uw nieuwe verplichtingen niet na dan riskeert u een sanctie niveau 2 zoals voorzien in het Sociaal Strafwetboek:

• een administratieve geldboete van 200 euro tot 2.000 euro, of

• een strafrechtelijke geldboete van 400 euro tot 4.000 euro.

Het bedrag van de (strafrechtelijke en administratieve) geldboete wordt toegepast per werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens medische overmacht en voor wie de hierboven vermelde verplichtingen niet worden nageleefd.

De tussenkomst aan de werknemers

Concreet gebeurt de tussenkomst van het fonds aan de werknemer via een specifieke voucher die de werknemer moet aanvragen bij het RIZIV binnen de 6 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. Voor de werknemers waarvan het beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht door de werkgever tussen 1 april 2024 en 1 juli 2024 is gebeurd, moet de aanvraag ten laatste gebeuren op 2 januari 2025.

De werknemer ontvangt uiteindelijk een unieke voucher met een maximale waarde van 1.800 euro om gespecialiseerde dienstverlening en ondersteuning in te kopen bij een erkende dienstverlener.

Meer info nodig?

Meer informatie voor werknemers over de dienstverlening en de aanvraag van de voucher is terug te vinden op de website van het TNW-fonds (RIZIV).

Legal Paycover