Programmawet in uitvoering Regeerakkoord goedgekeurd

In het eerdere regeerakkoord voorzag men een reeks aan maatregelen op het vlak van fiscaliteit, arbeidsmarktbeleid en sociale zekerheid. In het daarna volgende ‘Paasakkoord’ werden de eerste concrete akkoorden voorgesteld ter verdere uitwerking. Met de goedkeuring van de Programmawet zijn de eerste maatregelen nu effectief omgezet in wetgeving.

Hierna kan u reeds een bondig overzicht terugvinden van de belangrijkste maatregelen vanuit de programmawet, met een impact op vlak van HR & payroll. Wat de andere maatregelen aangekondigd in het regeerakkoord betreft, en meer recent in het zomerakkoord, is het voorlopig verder afwachten.

Uit de programmawet: Hervorming werkloosheidsuitkeringen

Met ingang van 2026 wordt het recht op uitkeringen wegens volledige werkloosheid hervormd.

Zo wordt een beperking in de tijd voorzien van werkloosheidsuitkering, tot maximaal 24 maanden. Indien er daarna opnieuw prestaties worden geleverd, kan een nieuwe en bijkomende opbouw worden voorzien.

Sommige werknemers zullen echter uitgesloten worden van deze beperkingen in de tijd. Het gaat hierbij onder meer om bijvoorbeeld de 55-jarigen met voldoende lange beroepsloopbaan en de SWT’ers.

Een andere in het oog springende wijziging is het éénmalig nieuw recht op werkloosheidsuitkering gedurende maximaal 6 maanden ingeval van ontslag door de werknemer zelf.

Deze maatregelen hebben voornamelijk een impact op werknemers.

Uit de programmawet: Indexatie van de sociale uitkeringen, ambtenarenwedden en pensioenen

De indexering van de sociale uitkeringen (werkloosheidsuitkeringen, onderbrekingsuitkeringen bij loopbaanonderbreking, ziekte uitkeringen, …) en de ambtenarenwedden zal voortaan steeds pas doorgevoerd worden 3 maanden na overschrijding van de spilindex.

Voorheen was dit steeds ofwel de eerste ofwel de tweede maand volgend op de overschrijding van de spilindex.

Uit de programmawet: Ouderschapsverlof voor pleegouders

Met ingang van 1 juli 2025 kunnen ook pleegouders in langdurige pleegzorg (minimaal 6 maanden) ouderschapsverlof bij hun werkgever aanvragen. Er wordt evenwel voorzien dat het begrip ‘langdurige pleegzorg’ nog verder kan verduidelijkt worden bij Koninklijk Besluit.

Het recht op ouderschapsverlof geldt voor de werknemer voor zover en zolang het kind in het kader van de langdurige pleegzorg bij hem is geplaatst.

De modaliteiten en de aanvraagprocedure zijn exact dezelfde als voor biologische ouders of adoptie ouders die een beroep wensen te doen op ouderschapsverlof.

Het betreft louter een uitbreiding van het toepassingsgebied van het stelsel ouderschapsverlof.

Uit de programmawet: Vrijstelling patronale bijdrage boven hoge loongrens

Met ingang van 1 juli 2025 zullen geen patronale basisbijdragen verschuldigd zijn op het deel van de verdiende brutolonen boven een (zeer hoge) loongrens.

De loongrens moet nog bijkomend worden vastgelegd in een Koninklijk Besluit maar zou normaliter maar liefst 85.000 EUR bruto per kwartaal bedragen. Enkel voor de verdiende brutolonen boven deze grens volgt een vrijstelling van patronale basisbijdragen.

Uit de programmawet: Verlenging relance overuren

Op 4 februari 2022 verscheen voor het eerst het KB dat de vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor de relance overuren regelt. Dit systeem van vrijwillige overuren voorziet dat een werknemer maximaal 120 overuren kan presteren zonder dat hierop sociale zekerheidsbijdragen of belastingen verschuldigd zijn.

De maximaal 120 bijkomende vrijwillige relance overuren konden in een eerste fase gepresteerd worden in de periode van 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2025. Door tussenkomst van de programmawet werd deze periode verlengd tot 31 december 2025. Het is dus met andere woorden mogelijk om over het volledige kalenderjaar 2025 gebruik te maken van de 120 relance overuren.

Pro memorie: Wat zijn relance overuren?

Relance-overuren kwamen er oorspronkelijk in het kader van de coronacrisis. Deze relance-overuren:

• Geven geen recht op overloon;

• Zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen;

• Zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer;

• Moeten niet ingehaald worden;

• Worden niet in aanmerking gekomen voor de naleving van de interne grens;

• Moeten worden gepresteerd in de periode van 1 januari 2025 - 31 december 2025;

• Dienen voorafgaand door de werknemer met een schriftelijk akkoord te worden goedgekeurd;

• Kunnen worden gecombineerd met 100 vrijwillige overuren.

Opgepast, ook bij het presteren van deze relance-overuren dient men er over te waken dat de dag grens van 11 uur of de weekgrens van 50 uur niet wordt overschreden. Relance-overuren kunnen bijgevolg niet worden gebruikt bij overschrijding van de grenzen van de grote flexibiliteit.

Uit de programmawet: Fiscaalvriendelijk overurenkrediet 180 uur verlengd

Overuren kunnen enkel gepresteerd naar aanleiding van bepaalde situaties, zoals voorzien door de arbeidswet. Het betreft o.a.:

• Werken van vervoer, laden en lossen;

• Voorbereidend werk of nawerk;

• Werken met bederfelijke stoffen;

• Wanneer de arbeidstijd niet nauwkeurig bepaald kan worden;

• Tijdens het opmaken van inventarissen of balansen;

• Bij buitengewone vermeerdering van het werk;

• Indien er zich een onvoorziene omstandigheid voordoet;

• Om het hoofd te bieden aan een (dreigend) ongeval;

• Voor het uitvoeren van dringende arbeid aan machines of materieel (overmacht).

Er gelden in principe bepaalde procedures (mededeling aan vakbondsafvaardiging, inspectiediensten …)

Indien er gewone overuren worden gepresteerd dan is een overloontoeslag verschuldigd van 50% of 100% en dient dit overwerk nadien te worden gecompenseerd door middel van inhaalrust.

De overuren zijn onderworpen aan RSZ-bijdragen en belastingen.

Wettelijke overuren kunnen genieten van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in hoofde van de werkgever en een belastingvermindering overuren in hoofde van de werknemer. Het fiscale voordeel is beperkt tot een maximumgrens aan overuren per jaar en per werknemer. Het algemene overurenkrediet bedraagt 130 uren per jaar.

In het kader van het vorige interprofessionele akkoord 2023-2024 gold reeds een tijdelijke verhoging van dit overurenkrediet naar 180 uren tot 30 juni 2025. De regering verlengt met de programmawet deze periode tot eind december 2025 voor alle sectoren.

Werkgevers die het tijdelijke krediet van 180 uren in de eerste jaarhelft nog niet hebben uitgeput, kunnen dus verder gebruik maken van het verhoogd krediet.

Meer info?

In de komende weken zullen we aantal topics verder in detail toelichten, naar aanleiding van de publicatie van de programmawet.

Legal Paycover