Zomerakkoord in uitvoering van het regeerakkoord

Na het Regeerakkoord en het Paasakkoord, werd op 21 juli 2025 ook een Zomerakkoord bereikt. In dit Zomerakkoord worden een aantal zaken uit het Regeerakkoord concreet uitgewerkt met focus op de hervorming van de arbeidsmarkt en werken fiscaal aantrekkelijker maken.

We vestigen er graag de aandacht op dat dit Zomerakkoord nog geen wetgeving is.

Pas na het doorlopen van de volledige wetgevingsprocedure en de publicatie in het Belgisch Staatsblad zullen de maatregelen in werking treden.

Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste hervormingen opgenomen in het Zomerakkoord met focus op fiscaliteit en arbeidsmarkt:

• Nachtwerk wordt versoepeld

Het algemene verbod op nachtwerk verdwijnt, het zal dus mogelijk zijn om werknemers tewerk te stellen tussen 20u en 06u.

Daarnaast zullen er minder (snel) premies moeten worden toegekend voor nachtwerk voor nieuwe werknemers.

Tenslotte wordt specifiek voorzien voor de e-commerce en logistieke sector dat er slechts sprake zal zijn van nachtwerk tussen 24u en 5u.

• Fiscaal voordelige overuren

Het tijdelijk verhoogde contingent van 180 overuren per jaar die genieten van een fiscaal voordelige regeling wordt permanent.

De relance-overuren zullen ook verder blijven bestaan na 2025 en worden zelfs opgetrokken van 120 naar 240u per jaar. Zo zal het mogelijk worden 360u vrijwillig over te werken, waarvan 240u belastingvrij.

• Minimale wekelijkse arbeidsduur

Het algemeen principe dat de wekelijkse arbeidsduur van een deeltijdse werknemer minstens 1/3de moet bedragen van een voltijds contract wordt van de baan geschoven. Het zal dus mogelijk worden om minder uren per week te werken.

• Ingekorte opzegtermijn

In bepaalde gevallen wordt de opzegtermijn bij ontslag door de werkgever beperkt tot maximaal 1 jaar (52 weken). De concrete modaliteiten werden nog niet vastgelegd, behalve dat ze enkel zal gelden voor nieuwe arbeidsovereenkomsten.

• Versoepeling Landingsbaan

Er was hierover al een akkoord in de NAR, de regering heeft nu beslist dit te volgen. De uitzondering om vanaf 55 jaar met uitkering landingsbaan op te nemen wegens lange loopbaan van 35 jaar blijft behouden. Vanaf 1 januari 2026 zal de loopbaanvoorwaarde voor een landingsbaan met uitkering vanaf 60 jaar progressief worden verhoogd, met een gedifferentieerd tijdpad voor vrouwen.

• Een aantal zaken kunnen gebundeld worden onder de noemer ‘meer nettoloon’:

  • Verhoging van de belastingvrije som

  • Bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt hervormd in het voordeel van alleenstaanden

  • Versterking van de werkbonus voor lage inkomens

  • Gelijke belastingvrije sommen voor kinderen ten laste

  • Bezoldiging gepensioneerden aan een vast tarief van 33% in plaats van aan het progressieve tarief

  • Afbouw van het huwelijksquotiënt

  • Auteursrechten worden opnieuw mogelijk voor inkomsten uit softwareontwikkelin

• Beperking voordelen alle aard

Als de totale (forfaitaire) waarde van alle voordelen van alle aard (voor GSM, laptop , bedrijfswagen, …) meer bedragen dan 20% van het totale belastbare loon, dan zal de werkgever een afzonderlijke, niet-aftrekbare, heffing van 7,5% verschuldigd zijn op het bedrag dat de 20% overschrijdt.

Het werd voorzien dat de meeste van deze maatregelen vanaf 1 januari 2026 in werking zullen treden.

Paycover volgt dit verder voor u op en informeert u uitgebreid van zodra de maatregelen in werking treden.

Bron: diverse media

Legal Paycover