Wijzigingen van opzeggingstermijn – Tijdelijke werkloosheid met elektronische controlekaart
De wet van 20 maart 2023 tot wijziging van de wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijn (BS 28.04.2023) en Art 71ter par. 4 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering.
Wijzigingen van opzeggingstermijn hogere bediende
Huidige regeling
Momenteel wordt de opzeggingstermijn sinds 2014 steeds in twee stappen berekend:
Stap 1 : Berekening opzeggingstermijn op basis van de anciënniteit verworven op 31 december 2013:
Stap 2: berekening opzeggingstermijn op basis van de anciënniteit verworven vanaf 1 januari 2014.
In strijd met het gelijkheidsbeginsel
Voor de eerste stap werd een onderscheid gemaakt tussen lagere, hogere en hoogste bedienden. Echter was dit volgens het Grondwettelijk hof in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Zodoende moest er een aanpassing gebeuren van de wet.
Nieuwe regeling vanaf 28 oktober 2023
In de nieuwe wet is er geen onderscheid meer tussen verschillende bedienden, bijgevolg wordt de totale opzeggingstermijn beperkt, bij een ontslag door de werknemer tot maximaal 13 weken.
Gaat het ontslag uit van de werkgever dan wijzigt er niets.
De ontslagen van voor de inwerkingtreding van deze wet, blijven hun gevolgen behouden.
Tijdelijke werkloosheid met elektronische controlekaart
Een controlekaart moet door de werkgever worden gegeven, voor de eerste werkloosheidsdag, aan de werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld. De werknemer moet die kaart invullen volgens de instructies en altijd bij zich hebben, op het einde van de maand bezorgt hij de kaart aan zijn uitbetalingsinstelling.
Elektronische controlekaart
Vanaf 1 september 2023 zal de werkgever ook de mogelijkheid krijgen om in geval van tijdelijke werkloosheid gebruik te maken van de elektronische controlekaart of eC3.2. Bij het gebruik van deze kaart vervalt de verplichting tot de inschrijving in het validatieboek.
De werkgever kan ook nog steeds gebruikmaken van de papieren C3.2A, maar blijft dan verplicht tot inschrijving in het validatieboek.
Invoeren van de elektronische controlekaart
De werkgever kan de eC3.2 invoeren via:
Een ondernemings-cao;
Het arbeidsreglement;
Een individueel akkoord met de betrokken werknemers.
Werkt men met een individueel akkoord, dan geldt de elektronische werkwijze niet voor alle werknemers, in tegenstelling tot de invoering via een ondernemings-cao of het arbeidsreglement.
Hoe moet de werknemer dit raadplegen?
Via de portaalsite van de sociale zekerheid of via de eC3.2 app kan de werknemer de eC3.2 raadplegen, invullen en versturen naar zijn uitbetalingsinstelling. Wanneer de werknemer voor het eerst aanmeld via de site of via de app, moet hij een verklaring op eer afleggen. Hierin geeft hij mee op welke wijze de eC3.2 werd ingevoerd in de onderneming.
Aan het einde van elke maand ontvangt de werkgever een overzicht van alle werknemers die deze verklaring op eer ondertekenden. Voor deze werknemer geeft de werkgever dan ook geen papieren controlekaart meer.
Bij technische problemen bij het gebruik van de app of de portaalsite, dient de werknemer de uitbetalingsinstelling en het werkloosheidsbureau hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
Herroeping door de werknemer
Wordt de eC3.2 ingevoerd via cao of het arbeidsreglement, dan kan de werknemer met een gemotiveerde verklaring een tijdelijke herroeping van de elektronische controlekaart vragen via zijn uitbetalingsinstelling.
Deze tijdelijke herroeping kan door de werknemer gevraagd worden voor de lopende en volgende maand. Het werkloosheidsbureau beslist hier autonoom over. Aanvaard zij de herroeping tijdelijk, dan krijgt de werknemer een vervangende papieren controlekaart voor de herroepen periode.
Wordt de eC3.2 ingevoerd via een individueel akkoord, dan kan de werknemer niet enkel een tijdelijke maar ook een definitieve herroeping van de elektronische controlekaart vragen. Hij doet dit opnieuw met een gemotiveerde verklaring via zijn uitbetalingsinstelling.
De definitieve herroeping gaat in vanaf de eerste dag van de maand volgend op de ontvangst van de verklaring door het werkloosheidsbureau. Het werkloosheidsbureau brengt de werkgever op de hoogte over de aanvaarding van de definitieve herroeping.
Gevolgen voor de werkgever
De werkgever kan vanaf 1 september 2023 gebruik maken van de elektronische controlekaart eC3.2. Maakt de werknemer echter gebruik van zijn herroepingsrecht en wordt dit aanvaard, dan moet de werkgever opnieuw overgaan tot het afgeven van een papieren controlekaart.
Wat kan Paycover voor u doen?
Als u wenst gebruik te maken van de elektronische controlekaart, gelieve ons hiervan op de hoogte te brengen. Zodoende wij het nodige kunnen doen.