Arbeidsongeschiktheid tijdens de periode van jaarlijkse vakantie
De zomermaanden zijn de vakantieperiode bij uitstek. Wat gebeurt er indien uw werknemer ziek wordt tijdens de vakantieperiode? We maken volgend onderscheid:
De werknemer wordt arbeidsongeschikt vóór de aanvang van de jaarlijkse vakantie
Indien de werknemer arbeidsongeschikt wordt vóór de geplande periode van jaarlijkse vakantie (individueel of collectief), dan blijft de arbeidsovereenkomst geschorst ten gevolge van de arbeidsongeschiktheid. De werknemer heeft de mogelijkheid om de vakantiedagen (of het saldo) later op te nemen.
De werknemer kan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid aanspraak maken op gewaarborgd loon volgens de normale regels. Indien het evenwel een arbeider betreft die ziek wordt vóór een periode van collectieve sluiting ingevolge jaarlijkse vakantie, dan worden de dagen arbeidsongeschiktheid die samenvallen met de periode van collectieve sluiting, rechtstreeks vergoed door de ziekte- en invaliditeitsverzekering. De werknemer dient hiervoor een aangifte van arbeidsongeschiktheid te doen bij zijn verzekeringsinstelling.
De werknemer wordt arbeidsongeschikt tijdens de periode van jaarlijkse vakantie
De algemene regel dat de eerst ingegane schorsing primeert, brengt mee dat voor de werknemer die ziek wordt of een ongeval heeft op vakantie, de vakantie gewoon blijft doorlopen. De werknemer kan de vakantiedagen niet later opnemen.
In 2012 oordeelde het Europees Hof van Justitie in een arrest met betrekking tot een Spaanse rechtszaak, dat de werknemer het recht heeft om zijn betaalde jaarlijkse vakantie die samenvalt met een periode van ziekte, op een later ogenblik op te nemen. De Belgische wetgeving werd evenwel niet aangepast aan deze uitspraak. De werknemer die ziek wordt tijdens de vakantie, verliest (nog steeds) zijn recht op deze vakantiedagen.
De werknemer heeft voor deze dagen geen recht op gewaarborgd loon. Hij ontvangt (ontving) voor deze dagen vakantiegeld. Indien de periode van arbeidsongeschiktheid langer duurt dan de geplande vakantieperiode, dan kan de werknemer desgevallend aanspraak maken op gewaarborgd loon voor het eventuele saldo van de 30 kalenderdagen, te tellen vanaf de aanvang van de arbeidsongeschiktheid.
In de kantlijn: gewaarborgd loon, attesten in een vreemde taal en controlegeneeskunde
De rechtvaardiging van de arbeidsongeschiktheid
De werknemer is verplicht zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte te brengen van zijn arbeidsongeschiktheid.
Het voorleggen van een geneeskundig getuigschrift is – in tegenstelling tot wat men vaak denkt- geen algemene verplichting. De werknemer is maar verplicht de afwezigheid te rechtvaardigen mits een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement dit voorschrijft, of bij ontstentenis van dergelijk voorschrift, op verzoek van de werkgever. Het getuigschrift maakt melding van de arbeidsongeschiktheid, alsmede van de waarschijnlijke duur ervan, en of de werknemer zich met het oog op de controle al dan niet naar een andere plaats mag begeven.
Wat met getuigschriften die opgesteld zijn in een vreemde taal? Als werkgever dient u deze in principe te aanvaarden als rechtmatig. Indien ze evenwel zijn opgesteld in een taal die volledig onbegrijpelijk is, dan mag u als werkgever aan de werknemer vragen om een vertaling te bezorgen. Deze vertaling dient u als werkgever in staat te stellen na te gaan of het attest in overeenstemming is met de bepalingen terzake … .
De controle van de arbeidsongeschiktheid
De werknemer mag niet weigeren een door de werkgever gemachtigd en betaald arts, hierna controlearts genoemd, te ontvangen, noch zich door deze te laten onderzoeken.
Als werkgever heeft u deze mogelijkheid ook wanneer uw werknemer zich, ten gevolge van zijn vakantie, in het buitenland bevindt. De werknemer heeft de verplichting u te informeren waar hij beschikbaar is om zich aan een eventuele controle te onderwerpen. Het hoeft echter niet gezegd dat het in de praktijk een heel stuk moeilijker is om dit recht uit te oefenen.