Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing- Wijzigingen ploegen- en nachtarbeid

Vanaf 1 april 2022 worden wederom een aantal grondige wijzigingen doorgevoerd in het systeem van vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid. Vanaf 1 januari 2022 werd reeds bepaald dat de “één-derde-norm” enkel nog in uren worden berekend, en niet langer in dagen.

We zetten de principes van de vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing in het kader van ploegen- en nachtarbeid voor u op een rij.

Basisvoorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op de vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing, dienen een aantal basisvoorwaarden te worden voldaan:

  • de werkgever moet schuldenaar van de BV zijn in toepassing van art. 270, 1°, WIB 92. Indien geen bedrijfsvoorheffing wordt betaald, kan de werkgever deze lastenverlaging niet genieten.

  • het moet gaan om een onderneming waar nacht- of ploegenarbeid wordt verricht en die een ploegenpremie betaalt of toekent; Een ploegenpremie is een premie die naar aanleiding van de ploegenarbeid of van de nachtarbeid wordt toegekend.

  • de BV op de betrokken bezoldigingen en premies moet daadwerkelijk worden ingehouden;

  • de vrijstelling wordt enkel toegekend voor werknemers die, overeenkomstig de arbeidsregeling waarin zij tewerkgesteld zijn, tenminste één derde van hun arbeidstijd in ploegen- of nachtarbeid zijn tewerkgesteld tijdens de maand waarvoor het voordeel wordt gevraagd;

Voor de toepassing van de “één-derde-norm” worden, naast de effectieve arbeidsprestaties, ook de schorsingen van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst waarvoor het loon wordt doorbetaald, mee in aanmerking genomen.

Vanaf 1 januari 2022 mag de “één-derde-norm” enkel nog in uren worden berekend, en niet langer in dagen. Hierbij wordt de arbeidstijd in uren in ploegen- of nachtarbeid over de betrokken maand gedeeld door de totale arbeidstijd in uren van de betrokken maand. Dit gewijzigd standpunt zal voor veel werkgevers een grote financiële impact hebben. Deze wijziging werd uitdrukkelijk opgenomen in de wetgeving die van toepassing is vanaf 1 april 2022. Noteer ook nog dat een cumul van prestaties in het kader van ploegen- en nachtarbeid om na te gaan of de “één-derde-norm” werd bereikt, niet is toegelaten.

Ploegenarbeid 

Een onderneming waar ploegenarbeid wordt verricht is een onderneming:

  • waar het werk wordt verricht in minstens twee ploegen van minstens twee werknemers,

  • die hetzelfde werk zowel qua inhoud als qua omvang doen,

  • en die elkaar in de loop van de dag opvolgen zonder dat er een onderbreking tussen de opeenvolgende ploegen is. Vanaf 1 april 2022 wordt een pauze van maximaal 15 minuten tussen 2 opeenvolgende ploegen expliciet toegelaten.

  • en zonder dat de overlapping meer dan een vierde van hun dagtaak bedraagt. 

De werkgever dient vanaf 1 januari 2022 de 'één-derde-norm' op uurbasis te berekenen, voor alle werknemers in ploegenarbeid.

Er dient een ploegenpremie te worden betaald. Vanaf 1 april 2022 dient er een minimumpremie te worden toegekend, waar voorheen geen minimum bepaald was. De premie dient 2% van het contractueel bruto uurloon te bedragen en dit ongeacht de ploeg.

Vanaf 1 april 2024 geldt inzake deze ploegenpremie dat deze expliciet dient opgenomen te zijn in een cao, het arbeidsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst.  

Nachtarbeid

Een onderneming waar nachtarbeid wordt verricht is een onderneming:

  • waar werknemers overeenkomstig het in de onderneming toepasselijke arbeidsreglement, prestaties verrichten tussen 20 uur en 6 uur,

  • met uitsluiting van de werknemers die enkel tussen 6 uur en 24 uur prestaties verrichten en de werknemers die gewoonlijk vanaf 5 uur beginnen te werken.

 De werkgever dient vanaf 1 januari 2022 de 'één derde-norm' op uurbasis te berekenen, voor alle werknemers in nachtarbeid.

Er dient een premie voor nachtarbeid te worden betaald. Vanaf 1 april 2022 dient er een minimumpremie te worden toegekend, waar voorheen geen minimum bepaald was. De premie dient 12% van het contractueel bruto uurloon te bedragen.

Vanaf 1 april 2024 geldt inzake deze ploegenpremie dat deze expliciet dient opgenomen te zijn in een cao, het arbeidsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst.

Voordeel

Het percentage van de vrijstelling van doorstorting bedraagt vanaf 1 januari 2016 22,80%.

Er is een verhoging voorzien van 2,2% voor ondernemingen die werken in een volcontinue arbeidssysteem en voor ondernemingen die die hoogtechnologische producten produceren. Voor hen bedraagt de vrijstelling bijgevolg 25%.

Berekening

Het basisbedrag waarop de bedrijfsvoorheffing moet worden berekend is het bedrag van de bezoldigingen, inclusief de premies voor nachtarbeid of voor ploegenarbeid. .

Er wordt geen vrijstelling berekend op het vakantiegeld en de eindejaarspremie, noch op achterstallige bezoldigingen. 

De vrijstelling kan worden toegepast voor de werknemers die in deze arbeidsstelsels in overeenstemming met de voorwaarden, worden tewerkgesteld. De ondernemingen die erkend zijn voor uitzendarbeid die uitzendkrachten ter beschikking stellen in een systeem van ploegen- of nachtwerk kunnen eveneens de vrijstelling genieten mits het de ploegen- of nachtpremie zelf betaalt en bijgevolg ook schuldenaar is van de bedrijfsvoorheffing. Vanaf 1 oktober 2022 mogen uitzendkantoren de vrijstelling enkel nog toepassen wanneer de klant- werkgever hiermee akkoord gaat.

De berekening gebeurt vanaf 1 januari 2018 niet langer per werknemer. Dit houdt in dat de vrijstelling niet langer enkel wordt toegepast op de bezoldigingen van de betrokken werknemer. Het saldo van de niet benutte vermindering wordt overgedragen naar het niveau van de groep van de werknemers die in aanmerking komen voor de vrijstelling. Vanaf 1 april 2022 wordt de vrijstelling in het kader van ploegenarbeid enerzijds en de vrijstelling in het kader van nachtarbeid anderzijds opgesplitst in 2 van elkaar losstaande vrijstellingen. Zo is een onbenutte vrijstelling in het ene systeem niet overdraagbaar naar een andere groep werknemers in het andere systeem. Anderzijds dient ook de beoordeling voor de groep werknemers waarvoor de vrijstelling wordt toegepast binnen de groep te gebeuren (dus of ploegenarbeid, of nachtarbeid en niet langer een combinatie van beide).

Bewijsstukken

De betrokken werkgevers moeten een nominatieve lijst ter beschikking houden van de administratie met daarin, voor elke werknemer, de volledige identiteit en de periode van het jaar gedurende dewelke die werknemer ploegenarbeid of nachtarbeid heeft verricht.

Wat doet PayCover VZW voor u?

Indien u meent aanspraak te kunnen maken op deze vrijstelling dient u dit te melden aan uw dossierbeheerder zodat deze het nodige kan doen. Indien u merkt dat de vrijstelling ten onrechte reeds wordt toegepast, moet u zeker met ons contact opnemen zodat wij dit voor u kunnen bekijken.

An Wuytack