Opname feestdagen

De feestdagenwetgeving geeft elke werknemer recht op 10 wettelijke feestdagen per jaar. Deze feestdagen zijn vastgelegd op Nieuwjaarsdag (1 januari), Paasmaandag, Dag van de Arbeid (1 mei), Hemelvaart, Pinkstermaandag, Nationale feestdag (21 juli), Maria-Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Wapenstilstand (11 november) en Kerstmis (25 december).

In sommige sectoren en bedrijven worden er bijkomende feestdagen toegekend. Zo wordt in pc 226, het paritair comité van de bedienden van de internationale handel, vervoer en logistiek de communautaire feestdag toegekend.

10 feestdagen

Alle werknemers hebben in principe recht op 10 wettelijke feestdagen per kalenderjaar en dit ongeacht hun functie, anciënniteit of omvang van hun prestaties. Een feestdag is een dag waarop de werknemer normaal gezien zou moeten werken, waarop de werknemer geen arbeid dient te presteren en hij gewoon loon zal ontvangen.

In geval van deeltijdse arbeid, moet men het onderscheid maken al naar gelang de werknemer zijn prestaties verricht volgens een vast uurrooster of een veranderlijk uurrooster. De deeltijdse werknemer die tewerkgesteld is volgens een vast uurrooster, kan aanspraak maken op de feestdagen en de vervangingsdagen die samenvallen met zijn gewone activiteitsdagen. Wanneer de dagen en de uurroosters in de arbeidsovereenkomst niet zijn bepaald, kan de werknemer aanspraak maken (a) op de toekenning en de bezoldiging van de feestdagen die samenvallen met een dag waarop gewoonlijk prestaties worden geleverd en (b) op de bezoldiging voor de feestdagen die buiten de werkdagen vallen. 

Indien de feestdag samenvalt met een gewone werkdag dan zal de werknemer die dag dus geen prestaties moeten leveren. Indien de feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag dan dient een vervangingsdag te worden vastgelegd op een gewone activiteitsdag.

Het is verboden om prestaties te leveren op een feestdag, behoudens een aantal wettelijke uitzonderingen. Het betreft dezelfde uitzonderingen als voor de tewerkstelling op zondag. Indien de werknemer prestaties heeft geleverd op een feestdag dan heeft hij recht op inhaalrust. De inhaalrust bedraag een volle dag indien zijn arbeidsprestaties langer dan 4 uren hebben geduurd, een halve dag indien zijn arbeidsprestaties niet langer dan 4 uren hebben geduurd.

De praktijk waarbij het loon voor een feestdag wordt betaald, zonder dat de werknemer een normale arbeidsdag werd vrijgesteld van prestaties, is niet wettelijk. Naast mogelijke opmerkingen van de bevoegde inspectiediensten, loopt u ook het risico dat de RVA verhoudingsgewijs ten onrechte genoten uitkeringen tijdelijke werkloosheid terugvordert, gezien de werknemer nog recht had op loon voor deze (feest)dag.

Het loon voor een feestdag

De werknemer heeft voor een feestdag, vervangingsdag of inhaalrustdag recht op zijn normaal loon. Het normaal loon is gelijk aan het loon dat de werknemer zou verdiend hebben indien hij die dag gewerkt zou hebben. Het loon omvat dus niet enkel het gewone basisloon maar eveneens de premies en andere voordelen die de werknemer zou ontvangen hebben indien hij die dag gewerkt zou hebben.

We wensen nog toe te voegen dat in sommige sectoren, zoals bijvoorbeeld pc 140.03, de sector van het goederenvervoer en logistiek voor rekening van derden, een K.B. en/of sectorale cao is gesloten die de berekeningswijze van het loon voor een feestdag, of vervangingsdag vastlegt. 

An Wuytack