Wijzigingen opzeggingstermijnen
Sinds 1 januari 2014 gelden uniforme opzeggingstermijnen voor arbeiders en bedienden.[1] Tevens werd o.a. de proeftijd afgeschaft.
Het zomerakkoord 2017 voorzag in aanpassingen van de opzeggingstermijnen gedurende de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst. De gewijzigde opzeggingstermijnen zijn van toepassing voor opzeggingen betekend vanaf 1 mei 2018.
Werknemers met minder dan 6 maanden anciënniteit
De opzeggingstermijnen tijdens de eerste maanden van de arbeidsovereenkomst worden als volgt aangepast.
Anciënniteit
Vanaf 1 week 1 week 1 week 3 weken 4 weken 5 weken
1 mei
2018
Huidige 2 weken 2 weken 2 weken 4 weken 4 weken 4 weken
opzegtermijn
Er gebeuren geen aanpassingen in de termijnen die van toepassing zijn op werknemers met meer dan 6 maanden anciënniteit. De termijnen die de werknemer moet respecteren indien hij een einde stelt aan de overeenkomst worden evenmin gewijzigd.
Inwerkingtreding nieuwe opzeggingstermijnen
De nieuwe opzeggingstermijnen treden in werking op 1 mei 2018. Opzeggingen die vóór 1 mei 2018 zijn betekend, dienen dus rekening te houden met de “oude” opzeggingstermijnen.
Arbeidsreglement
Het arbeidsreglement moet de duur van de opzeggingstermijnen, de nadere regelen voor het bepalen van de opzeggingstermijnen of de verwijzing naar de wettelijke en reglementaire bepalingen over de opzeggingstermijnen, bevatten.
In het geval dat het arbeidsreglement de duur van de opzeggingstermijnen vermeldt, zal het moeten worden aangepast tegen 1 mei 2018. Het is zeer belangrijk dat u dit in orde brengt. Als u dit niet doet zou de werknemer een hogere opzeggingstermijn ( bij ontslag van een werknemer met minder dan 5 maanden anciënniteit) van u kunnen proberen opeisen.
De procedure die van toepassing is voor het wijzigen van het arbeidsreglement moet echter niet worden gevolgd (uithanging gedurende 15 dagen of wijziging via de ondernemingsraad).
U dient wel de formaliteiten inzake bekendmaking te vervullen. U dient de werknemers een afschrift van het gewijzigde arbeidsreglement te bezorgen. Het is aan te raden elke werknemer een ontvangstbewijs te laten ondertekenen. Het arbeidsreglement dat uithangt, dient te worden vervolledigd met de bijlage. Tevens dient een afschrift van de wijzigingen worden verzonden aan de sociale inspectiedienst Toezicht op de sociale wetten. Indien u ons de documenten bezorgt, brengen wij dit graag voor u in orde.
[1] De overgangsbepalingen inzake het eenheidsstatuut voorzien evenwel in een kliksysteem voor overeenkomsten aangevangen voor 1 januari 2014. We gaan daar binnen dit bestek niet verder op in.