In de wetgeving die in de invoering van het Eenheidsstatuut voorzag, werd voorzien in de aanleg van een fiscale provisie voor het ontslag van personeel vanaf 2019. Deze provisie heeft tot doel (deels) de verhoogde ontslagkost te compenseren. Door het aanleggen van deze fiscale provisie kunnen de ondernemingen immers een deel van hun winsten en basten vrijstellen van belasting.
Meer lezenIn een aantal sectoren wordt in een collectieve hospitalisatiepolis voorzien die wordt aangeboden aan de werknemers tewerkgesteld in de sector (bv. PC 124, 140.03 ..) . De premie wordt dan geïnd via de sociale zekerheidsbijdrage die de werkgever betaald.
Meer lezenDe vakbonden ABVV, ACLVB en ACV hebben aangekondigd op 28 juni 2023 een nationale actiedag te zullen houden in het kader van het recht op collectieve actie. Deze dag zal als een stakingsdag worden beschouwd waardoor werknemers mogelijk afwezig zullen zijn op het werk.
Meer lezenDe wet bepaalt uitdrukkelijk de voorwaarden waar een scholingsbeding aan moet beantwoorden om geldig te zijn. Er werd een belangrijke versoepeling doorgevoerd voor opleidingen die toegang bieden tot de tewerkstelling in een knelpuntberoep.
Meer lezenDe wet van 20 maart 2023 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de beperking van de duur van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 8 mei 2023.
Meer lezenFederale ambtenaren die hun persoonlijk voertuig (auto, motorfiets of bromfiets), gebruiken voor dienstverplaatsingen, ontvangen hiervoor een forfaitaire vergoeding per kilometer. Om beter rekening te houden met de (soms snelle) stijging of daling van de brandstofprijzen, gebeurt de indexering sinds 1 oktober 2022 per kwartaal. Voorheen werd de kilometervergoeding slechts één keer per jaar aangepast, telkens op 1 juli. Voor de periode van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2023 daalt het nieuwe bedrag van 0,4259 EUR per kilometer naar 0,4246 EUR per kilometer.
Meer lezenIn 2007 werd het systeem van de niet- recurrente resultaatsgebonden voordelen, beter bekend onder de benaming ‘loonbonus’, geïntroduceerd. Het aantal ondernemingen dat sindsdien een bonusplan heeft ingevoerd en het aantal werknemers dat een loonbonus ontvangt, stijgt jaar na jaar.
Het is een populaire manier voor werkgevers om een deel van het loon afhankelijk te maken van het realiseren van vooraf bepaalde doelstellingen. Daarnaast gaan bedrijven door de hoge loonkost in ons land op zoek naar alternatieve en vooral fiscaal en parafiscaal aantrekkelijke verloningsvormen. Het systeem wordt in dit kader vaak aangewend.
Meer lezenDe Dimona is het elektronisch bericht waarmee de werkgever elke indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer aangeeft bij de RSZ. Het niet tijdig/ correct verrichten van de Dimona kan aanleiding geven tot zware sancties! De werkgever dient uiterlijk op het ogenblik dat de werknemer begint te werken een Dimona- melding te doen (DIMONA IN).
De werkgever dient uiterlijk de eerstvolgende werkdag na het einde van de arbeidsrelatie een Dimona bij uitdiensttreding te doen (DIMONA OUT). Een gedane Dimona kan gewijzigd of geannuleerd worden. De werkgever ontvangt na de Dimona- aangifte een ontvangstmelding.
Meer lezenEr is een bijzondere werkgeversbijdrage verschuldigd op alle stortingen die werkgevers verrichten om aan hun personeelsleden of aan hun rechtverkrijgenden extra-legale voordelen inzake ouderdom of vroegtijdige dood te verlenen. Het gaat hier om wat men genoegzaam “groepsverzekeringen” noemt. De bijdrage bedraagt 8,86% op de stortingen verricht in de groepsverzekering. Deze bijdrage dient per kwartaal betaald te worden. Teneinde deze bijdrage correct te kunnen berekenen, en een correcte RSZ aangifte te kunnen opmaken, verzoeken wij u ons maandelijks de bedragen mee te delen die u stort in de groepsverzekering. Indien het stortingen betreft in het kader van een plan afgesloten op het niveau van de sector, waarbij de bijdrage geïnd wordt door de RSZ ( zoals bv. pc 140.03, pc 226), dan wordt deze bijdrage mee geïnd en dan hoeft zij niet afzonderlijk te worden aangegeven.
Meer lezenIn het kader van de versterking van de competitiviteit, voorziet de programmawet van 26 december 2022 een werkgeversbijdragevermindering die overeenkomt met 7,07% van de netto basiswerkgeversbijdragen voor het 1ste en het 2de kwartaal 2023. Voor het derde en het vierde kwartaal, kan de werkgever een uitstel van betaling vragen voor 7,07% van de globale netto patronale basisbijdrage. De netto patronale basisbijdrage is de verschuldigde patronale RSZ-bijdrage (ongeveer 25%), met inbegrip van de loonmatigingsbijdrage, verminderd met de structurele vermindering en de eventuele RSZ-doelgroepverminderingen.
Meer lezen