Contingent studentenarbeid | 2025
De voorbije jaren was een verhoogd contingent studentenarbeid van toepassing. Bij gebreke aan wetgevend initiatief tot verlenging van deze verhoging, vallen we voorlopig terug op het vroegere contingent.
Het loon van een student & het contingent
Principe
Wanneer een werknemer prestaties verricht onder het gezag van een andere persoon en hier loon voor ontvangt, dan zijn er in principe socialezekerheidsbijdragen verschuldigd op dit loon en worden fiscale inhoudingen verricht.
Er zijn evenwel geen socialezekerheidsbijdragen noch fiscale inhoudingen verschuldigd op het loon van de studenten die tewerkgesteld zijn in het kader van een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten, en dit voor een maximaal aantal uren. Dit maximaal aantal uren tewerkstelling gedurende een kalenderjaar wordt ook het ‘contingent’ studentenarbeid genoemd.
Contingent de voorbije jaren
Vanaf 2017 bedroeg dit contingent 475 uren.
Voor de kalenderjaren 2023 en 2024 werd dit tijdelijk opgetrokken tot maximum 600 uren per jaar.
Contingent anno 2025 (voorlopig!)
Bij gebreke aan een Federale Regering alsook bij gebrek aan een tijdelijk wetgevend initiatief vallen we vanaf 1 januari 2025 voorlopig terug op het contingent van 475 uren.
Vanaf het 476ste uur zijn dan gewone sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
Wettelijk maximumbedrag om ten laste te blijven van de ouders
Maximumbedrag de voorbije jaren
Als gevolg van de tijdelijke verhoging van het contingent tot 600 uren, werd het wettelijk maximumbedrag om ten laste te blijven van de ouders mee verhoogd, eveneens tijdelijk voor 2023 en 2024.
Maximumbedrag anno 2025 (voorlopig!)
Bij gebreke aan een Federale Regering alsook bij gebreke aan een tijdelijk wetgevend initiatief vallen we vanaf 1 januari 2025 voorlopig terug op de oude en dus lagere grensbedragen.