Vlaams Opleidingsverlof | Schooljaar 2024-2025
Sinds 1 september 2019 is het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) in werking getreden. Het laat de werknemer toe om met behoud van loon afwezig te zijn op het werk om bepaalde erkende opleidingen te volgen, te studeren of een examen af te leggen. Het verving het systeem van educatief verlof voor werknemers die worden tewerkgesteld in een onderneming die gelegen is in het Vlaams Gewest.
Wie komt in aanmerking?
Enkel werknemers tewerkgesteld in een onderneming gelegen in het Vlaams Gewest kunnen Vlaams opleidingsverlof aanvragen.
Werknemers die minstens halftijds tewerkgesteld worden, kunnen aanspraak maken op het opleidingsverlof. Om na te gaan of de werknemer halftijds werkt, neemt men als referentie het tewerkstellingspercentage van de maand maart. Indien de werknemer in de maand maart minder dan een halftijdse betrekking heeft, dan kijkt men naar het tewerkstellingspercentage op het ogenblik dat de opleiding start.
Indien de werknemer exact 50% werkt (en enkel en alleen in dat geval) geldt de bijkomende voorwaarde dat minstens een gedeelte van het uurrooster dient samen te vallen met de lesuren of examens om recht te hebben op het VOV.
Welke opleidingen?
Het VOV is enkel mogelijk voor erkende opleidingen. Of een opleiding erkend is, kan worden nagegaan op het digitale platform opleidingsincentives. Eén van de voorwaarden om een erkenning te verkrijgen is dat de opleiding minstens 32 uren omvat.
Het aantal uren Vlaams opleidingsverlof
Persoonlijk maximum per schooljaar
Het Vlaams opleidingsverlof kan voor maximaal 125 uur per jaar worden toegekend aan een werknemer. Teneinde het maximale recht te bepalen, wordt het tewerkstellingspercentage van maart vermenigvuldigd met 125. Er geldt een speciale berekeningswijze indien in maart het tewerkstellingspercentage minder bedraagt dan 50%.
Gemeenschappelijk initiatiefrecht in het schooljaar 2024-2025
Net als de voorbije jaren kan ook voor het schooljaar 2024-2025 een werknemer extra (dus bovenop deze 125 uren) uren VOV krijgen indien hij - naast de opleiding die hij zelf koos - een opleiding volgt die door de werkgever werd voorgesteld. Hiermee kan het recht op VOV voor de werknemer verdubbeld worden tot 250 uur.
Concreet aantal uren VOV
Voor opleidingen gebaseerd op de lesuren, is het aantal uren VOV gelijk aan het aantal aanwezige lesuren. Het is verplicht om deel te nemen aan de eindbeoordeling. Voor opleidingen gebaseerd op studiepunten uit het Vlaams hoger onderwijs krijgt men 4 uren VOV per afgelegd studiepunt. Ook hier is de deelname aan de eindbeoordeling verplicht. Voor opleidingen gebaseerd op lestijden bij de centra voor volwassenenonderwijs is er recht op 1 uur VOV per ingeschreven lestijd. Deelname aan de eindbeoordeling is verlicht. Mogelijks gelden beperkende voorwaarden.
Voor het afleggen van examens bij de examencommissie, is er 8 uur VOV. Voor de examens voor erkenning van verworven competenties (de ervaringsbewijzen) is er per traject recht op 16 uur VOV.
Voor alle opleidingen wordt het aantal uren VOV beperkt tot het persoonlijke maximum.
Op de website van de Vlaamse overheid is er een handige simulator ter beschikking.
Kan het Vlaams opleidingsverlof geweigerd worden?
Enkel ondernemingen die een collectieve planning hebben, kunnen opleidingen die georganiseerd worden per schooljaar weigeren indien de werknemer het inschrijvingsattest pas na 31 oktober heeft bezorgd. Daarnaast moet de werkgever ten laatste drie maanden na de start van de opleiding van de werknemer een terugbetalingsaanvraag indienen, bijgevolg kan de werkgever, de aanvraag van de werknemer ook weigeren als hij de aanvraag doet minder dan twee weken voor die deadline.
In alle andere gevallen kan het VOV niet geweigerd worden indien de werknemer aan alle voorwaarden voldoet en het tijdig aanvraagt. De opname en planning van het VOV gebeuren in onderling overleg tussen werkgever en werknemer.
Ontslagbescherming
De werknemer is beschermd tegen ontslag, behalve om redenen vreemd aan de opname van het Vlaams opleidingsverlof. De bescherming vangt aan op het ogenblik dat de werknemer de officiële aanvraag heeft gedaan bij de werkgever en duurt tot het einde van de opleiding.
Administratieve procedure
De procedure verloopt digitaal. Dit is een groot verschil met de vroegere procedure voor de terugbetalingsaanvragen voor educatief verlof.
Voor de opleidingsverstrekker
De opleidingsverstrekker dient de opleiding in de opleidingsdatabank te laten registreren. Daarnaast dient de opleidingsverstrekker de nauwgezetheid (de aanwezigheid van de cursist), de deelname aan het examen, de studiepunten en de datum van het afleveren van het certificaat te registreren.
Voor de werknemer
De werknemer dient te melden aan de opleidingsverstrekker dat hij van het systeem gebruik wenst te maken. De opleidingsverstrekker dient de nodige stappen te doorlopen om het dossier in orde te brengen en dient de aanwezigheden digitaal door te geven.
De werknemer dient vóór 31 oktober aan de werkgever het inschrijvingsattest te bezorgen. Bij verandering van werkgever of voor niet per schooljaar georganiseerde opleidingen dient dit binnen de 15 dagen na de verandering van werkgever te gebeuren of binnen de 15 dagen na de inschrijving.
Het VOV mag ingepland worden vanaf één dag voor de start van de opleiding tot 2 dagen na het einde van de opleiding of het laatste examen (einddatum zoals vermeld op het inschrijvingsattest). De werknemer dient bij de planning rekening te houden met de algemene werkplanning.
Bij gebrek aan nauwgezetheid (dit is de aanwezigheid in de opleiding) kan de werknemer gesanctioneerd worden. De werknemer dient zelf zijn werkgever op de hoogte te brengen. Bij gebrek aan nauwgezetheid kan de werkgever het ten onrechte uitgekeerd loon terugvorderen en wordt 25% afgetrokken van het eerstvolgende recht op VOV.
Voor de werkgever
De werknemer ontvangt binnen de 8 dagen vanaf de inschrijving van de opleidingsverstrekker een inschrijvingsattest. Hij dient dit attest over te maken aan zijn werkgever.
De werkgever dient een aanvraag tot terugbetaling in door de opleiding van de werknemer aan te melden in het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives (via het WSE-loket van het Departement Werk en Sociale Economie) ten vroegste 3 maanden vóór en ten laatste drie maanden na de start van de opleiding. Als de werknemer verandert van werkgever, dient de nieuwe werkgever de aanvraag tot terugbetaling in binnen drie maanden na de dag van de indiensttreding. De deadline voor het indienen van een terugbetalingsaanvraag voor schooljaar 2024-2025 (startdatum opleiding vanaf 1/9/2024 t.e.m. 31/8/2025 is bijgevolg 30 november 2024.
Voorwaarden tot terugbetaling
De werknemer ontvangt zijn normaal loon, begrensd tot een bepaald bedrag.
Vanaf het schooljaar 2023-2024 werd voor het eerst voorzien in een automatische jaarlijkse indexering van de loongrens voor werknemers die betaald educatief verlof/Vlaams opleidingsverlof opnemen. De indexering gebeurt op 1 september.
Vanaf 1 september 2024 bedraagt het loonplafond voor het schooljaar 2024-2025 3.641 EUR.
De werkgever krijgt een forfaitaire terugbetaling van € 21,30 voor het loon en sociale bijdragen in kader van het Vlaams opleidingsverlof als:
• de opleiding erkend en geregistreerd is in de databank;
• de uren Vlaams opleidingsverlof in de DmfA correct werden geregistreerd;
• de werknemer zijn maximum aantal uren niet heeft overschreden;
• de werknemer de opleiding nauwgezet heeft gevolgd.
Voor de terugbetaling van de uren Vlaams opleidingsverlof die opgenomen zijn door een werknemer die exact halftijds met een vast uurrooster werkt, geldt als bijkomende voorwaarde dat de uren Vlaams opleidingsverlof minstens deels samenvallen met de arbeidsuren van de werknemer.
Voor opleidingen met werkplekleren bij een andere werkgever, geldt als bijkomende voorwaarde dat noch de werknemer, noch de eigen werkgever worden vergoed voor de gepresteerde arbeid.
Voor opleidingen waarbij de eigen werkgever ook de opleidingsverstrekker is, geldt als bijkomende voorwaarde dat de werknemer dankzij de opleiding in staat is een andere dan de huidige functie of een onder invloed van een grondig wijzigende omgeving sterk veranderende functie, uit te oefenen.
Aandachtspunten
De aanmelding dient te gebeuren binnen de 3 maanden na aanvang van de opleiding.
Registreer de opgenomen uren opleidingsverlof correct in de DmfA. De uren VOV dienen tijdens de opleiding te worden opgenomen. Voor deeltijdse medewerkers met een vast uurrooster dienen de opleidingsuren bovendien samen te vallen met de arbeidsuren van de werknemer volgens zijn dienstrooster. Besteedt desgevallend de nodige aandacht aan het uurrooster dat ‘achter’ de loonverwerking schuilt.
Let erop dat uw werknemer niet meer uren VOV opneemt dan diegene waar hij recht op heeft.