Arbeidsongeschikt tijdens jaarlijkse vakantie
De regelgeving inzake jaarlijkse vakantie werd aangepast om deze in overeenstemming te brengen met de Europese arbeidstijdrichtlijn (2003/88/EG), die aan alle werknemers jaarlijks een vakantie met behoud van loon toekent van ten minste vier weken.
Sinds 1 januari 2024 zullen werknemers die ziek worden tijdens een periode van jaarlijkse vakantie hun vakantiedagen kunnen behouden om deze later op te nemen. De uitvoering van de arbeidsovereenkomst zal bijgevolg geschorst zijn ten gevolge van arbeidsongeschiktheid.
De werknemer die ziek wordt tijdens een periode van jaarlijkse vakantie moet
zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn verblijfsadres indien hij zich niet op zijn thuisadres bevindt (bv. indien hij zich in het buitenland bevindt).
steeds een geneeskundig getuigschrift voorleggen aan de werkgever, en dit binnen de normale termijn die van toepassing is in de onderneming.
De werknemer kan hiervoor gebruik maken van een specifiek model van geneeskundig getuigschrift, dat beschikbaar is in verschillende talen op de website van de FOD WASO. Het gebruik van dit specifiek model van getuigschrift is niet verplicht.
Opgelet! Indien de werknemer zijn niet opgenomen vakantiedagen onmiddellijk aansluitend op de lopende vakantieperiode wenst op te nemen, moet hij dit binnen diezelfde termijn vragen aan de werkgever. De lopende vakantieperiode wordt immers niet automatisch verlengd met de niet opgenomen dagen.
De werknemer heeft recht op gewaarborgd loon voor de betrokken dagen van arbeidsongeschiktheid (ook tijdens een collectieve jaarlijkse vakantie).
Deze door de werknemer na te leven formaliteiten ingeval van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval tijdens een periode van jaarlijkse vakantie moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement. De normale procedure tot wijziging van het arbeidsreglement moet hiervoor echter niet worden gevolgd.