De winstpremie
Het systeem van de winstpremie wil aan ondernemingen de mogelijkheid bieden hun medewerkers op een eenvoudige manier, een deel van de winst toe te kennen.
Twee soorten winstpremies
De wet voorziet in twee soorten winstpremies: een identieke en een gecategoriseerde premie.
Een identieke winstpremie is een winstpremie waarvan het bedrag gelijk is voor alle werknemers of waarvan het bedrag overeenkomt met een gelijk percentage van het loon van alle werknemers.
Een gecategoriseerde winstpremie is een winstpremie die aan alle werknemers een bedrag toekent, waarbij de hoogte van het bedrag afhankelijk is van een verdeelsleutel die wordt toegepast op basis van objectieve criteria.
Toekenningsvoorwaarden
Er kan in een anciënniteitsvoorwaarde worden voorzien doch deze mag maximaal één jaar bedragen. Als de werknemer in dienst genomen werd op basis van opeenvolgende contracten, wordt de vereiste anciënniteit berekend rekening houdende met de samenvoeging van de opeenvolgende contracten.
De mogelijkheid bestaat om werknemers die de vennootschap vrijwillig hebben verlaten of die ontslagen werden omwille van een dringende reden door de werkgever en dit tijdens het laatst afgesloten boekjaar, volledig uit te sluiten. Dit dient voorzien te worden door de werkgever (zie onder). Werknemers die ontslagen worden hebben minstens recht op een pro rata winstpremie.
De winstpremie mag niet worden ingevoerd ter vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of om het even welk ander voordeel of een aanvulling daarvan.
Het totaalbedrag van de winstpremies mag niet hoger zijn dan 30 % van de totale brutoloonmassa van het boekjaar.
Mogelijkheid pro rata berekening
De werkgever mag voorzien in een pro rata berekening waarbij rekening wordt gehouden met de effectief geleverde prestaties van de werknemer in het laatst afgesloten boekjaar.
Mits de werkgever dit effectief voorziet, kan rekening gehouden worden met het effectieve tewerkstellingspercentage (lees: deeltijdse tewerkstelling) en bepaalde schorsingen van de arbeidsovereenkomst.
U hebt de mogelijkheid om rekening te houden met periodes van schorsing van de arbeidsovereenkomst. De wetgeving voorziet evenwel een aantal schorsingen van de arbeidsovereenkomst die geen aanleiding mogen geven tot een pro rata berekening. Het betreft meer bepaald de periodes gedurende dewelke de werknemer zijn recht op loon behoudt in geval van schorsing, moederschapsrust, vaderschapsverlof, periodes van ziekte voor dewelke gewaarborgd loon verschuldigd is, adoptieverlof en pleegverlof….
Procedure voor de toekenning van een winstpremie
Iedere werkgever kan het initiatief nemen tot invoering van een winstpremie, maar er is geen verplichting.
Een identieke winstpremie wordt toegekend op grond van een beslissing van de algemene vergadering. De algemene vergadering moet die beslissing nemen met een gewone meerderheid van stemmen. De werkgever moet de werknemers informeren omtrent de genomen beslissing. Indien gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om bij de toekenning rekening te houden met de effectieve prestaties, een anciënniteitsvoorwaarde wordt gesteld of de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (zie boven), dan dient dit expliciet vermeld te worden.
Een gecategoriseerde winstpremie wordt in ondernemingen met vakbondsafvaardiging ingevoerd door middel van een collectieve arbeidsovereenkomst. In de ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging wordt de gecategoriseerde winstpremie naar keuze van de werkgever ingevoerd door een collectieve arbeidsovereenkomst of door een toetredingsakte.
Fiscaal en parafiscaal regime
Op de winstpremie zijn geen gewone socialezekerheidsbijdragen verschuldigd. Er is wel een solidariteitsbijdrage van 13,07 % verschuldigd door de werknemer.
In principe is op de winstpremie door de werknemer een belasting verschuldigd van 7 %.
De winstpremie is niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting in hoofde van de werkgever.