Seminarie rond boetes – procedures – rechtbank In de transport en logistieke sector op dinsdag 3 oktober 2023 om 19u te Sint Niklaas

Na het succes van de vorige editie enkele maanden geleden, hebben wij zoals beloofd, opnieuw enkele vooraanstaande experts uitgenodigd om in hun vakgebied in een tijdsbestek van 15 min elk een recent vonnis / arrest toe te lichten, eerst wordt de context uit de doeken gedaan, daarna de beslissing zelf van de rechtbank en tot slot wordt de vraag gesteld wat we daaruit als ondernemer kunnen leren.  

 

Immers al te vaak zijn ondernemingen die actief zijn in de transport en logistieke sector het slachtoffer van een verbalisatie, een minnelijke schikking, een dagvaarding, ….  

 

Voor deze tweede editie nodigden wij o.a. uit :

 

Meester Filip Melis, advocaat bij Melislaw en auteur van de algemene voorwaarden CMR,  zal het thema tegenstelbaarheid van algemene voorwaarden in internationale rechtsverhoudingen bespreken aan de hand van de uitspraken van de ondernemingsrechtbank Antwerpen, dd 5.06.2023 en 15.05.2023.

  

Meester Tony Van de Calseyde, partner Buyssens advocaten Sociaal Recht,  zal het cassatiearrest van 19 april 2022 bespreken waarin bepaald wordt dat A1-verklaringen die zijn afgeleverd door een buitenlands bevoegd orgaan geen argument zijn om de Dimona-aanmeldingsplicht uit te schakelen en tevens dat een naar Bulgaars recht verschuldigde dagvergoeding, geldt als een kostenvergoeding en derhalve niet kan meegenomen worden in de vergelijking met het van toepassing zijnde Belgische loon.

 

Dhr Eric Brosens, teamleider letselschade en juridische zaken bij TVM verzekeringen zal het hebben over  “enkele verassende toepassingen van art 29 bis” : gevallen van vermoedelijke zelfmoord, aanrijdingen van de eigen vrachtwagen, kwetsuren bij het uitstappen, ….

 

Meester Filp Sels, advocatenkantoor Sels Law, zal het hebben over de problematiek van de opzeg van overeenkomsten (o.a. onderaanneming) tussen contractanten, dit in het licht van de bepalingen van het nieuw Burgerlijk Wetboek en de recente cassatierechtspraak.

Inschrijven uiterlijk tot 29.09.2023 is Gratis, maar wel verplicht gezien het beperkt aantal beschikbare plaatsen.  Bij verhindering na inschrijving gelieve ons telefonisch te verwittigen op volgend nummer 056/60.17.38. Bij annulering zonder verwittiging zien wij ons verplicht een administratieve kost van 50 euro aan te rekenen.

Dinsdag 3 oktober 2023 om 19u te Sint Niklaas (Koningin Astridlaan 57, 9100 St Niklaas)

Programma :

18u45 ontvangst ;

19u welkomstwoord door Bruno Velghe ;

19u10 : Meester Filip Sels, Dhr Eric Brosens, Meester Tony Van de Calseyde en Meester Filip Melis

toelichtingen omtrent recente rechtspraak

20u10 : netwerken met een hapje en een drankje.

bruno velghe