Boetes – procedures – rechtbank In de transportsector Donderdag 25 mei 2023 om 19u te Sint Niklaas ;

Al te vaak zijn ondernemingen die actief zijn in de transport en logistieke sector het slachtoffer van een verbalisatie, een minnelijke schikking, een dagvaarding, ….

Wij nodigen vijf experts in hun vakgebied uit om in een tijdsbestek van 15 min elk een recent vonnis / arrest toe te lichten, eerst wordt de context uit de doeken gedaan, daarna de beslissing zelf van de rechtbank en tot slot wordt de vraag gesteld wat we daaruit als ondernemer kunnen leren. Als de ondernemers uit de sector dit een waardevol initiatief vinden, wensen wij deze formule in de toekomst verder te herhalen.

Voor deze eerste editie nodigden wij uit :

Meester Mathias Dendievel, advocaat-vennoot bij Transport en Logistiek Advocaten zal een dossier bespreken nav een consignatie in Frankrijk op grond van vermeende inbreuken op de rij- en rusttijden waarbij de recuperatie van de consignatie werd bekomen.

Dhr Ronald Tiebout, juridisch adviseur bij de beroepsfederatie Uptr zal het hebben over het Waalse aslassendecreet en de verbalisaties die daarvan het gevolg zijn aan de hand van een concrete casus waarin de transportonderneming werd vervolgd.

Dhr Jan Haentjens, secretaris-generaal bij NV Jean Verheyen zal een Antwerps arrest van 21.06.2021 bespreken over het toepassingsgebied van CMR in geval van gecombineerd weg-spoorvervoer. In Nederland en Duitsland bevat de wetgeving een regeling voor multimodaal vervoer en dat is in België niet het geval.

Meester Frederik Vanden Bogaerde zal een beslissing van de rechtbank bespreken waarbij de vraag behandeld werd of er voor de lege container een vrachtbrief dient opgesteld te worden.

Dhr Bruno Velghe, voorzitter van Uptr zal een vonnis van de arbeidsrechtbank van Gent (afdeling Sint Niklaas) bespreken, waarin een duidelijk precedent werd vastgelegd mbt de betaling van vergoedingen ‘vast verblijf’ aan werknemers, een gegeven hetwelk door enkele recente vervolgingen door de inspectiediensten terug brandend actueel is.

Donderdag 25.05.2023 om 19u te Sint Niklaas

(Hotel Serwir - Koningin Astridlaan 57, 9100 St Niklaas)

Programma :

18u45 ontvangst en verwelkoming ;

19u verwelkoming ;

19u10 ; Meester Mathias Dendievel,

Dhr Jan Haentjens,

Meester Frederik Vanden Bogaerde,

Dhr Ronald Tiebout en

Dhr Bruno Velghe :

toelichtingen omtrent recente rechtspraak

20u35 : netwerken met een hapje en een drankje.

bruno velghe