Werken bij warm weer | Verplichtingen werkgever

De zomer is volop in het land! Maar wat als uw werknemers moeten werken bij warm of zeer warm weer!? Gelden dan bepaalde extra verplichtingen dit kader? Lees hieronder een samenvatting van uw verplichtingen als werkgever.

Verplichtingen volgens welzijnswetgeving

Algemeen

Volgens de welzijnswetgeving moeten werkgevers maatregelen nemen om hun personeel te beschermen tegen de risico’s van overmatige warmte. Dit steeds in overleg met de preventie adviseur of de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk.

WBGT-Index

De grenswaarden voor blootstelling aan warmte zijn gebaseerd op de zogenaamde WBGT-index (wet-bulb globe temperature) enerzijds en op hoe zwaar het werk fysiek is anderzijds. Hoe intensiever het werk, hoe lager de toegelaten WBGT-waarde. Zodra bepaalde drempels overschreden worden, moet de werkgever ingrijpen.

Denk hierbij aan  het nemen van concrete maatregelen zoals extra pauzes, gratis frisse drank voorzien of bescherming tegen de zon aanbieden, zoals een zonnescherm.

Welke maatregelen nodig zijn, hangt af van de temperatuur, hoe lang de warmte aanhoudt, de aard van het werk en of er ook sprake is van verhoogde ozonwaarden.

Preventieve Risico analyse

Voer als onderneming steeds tijdig en proactief een risicoanalyse uit voor warmtebelasting op de werkplek, samen met de preventiedienst.

Stel in dit kader op voorhand een actieplan op dat automatisch geactiveerd wordt bij overschrijding van de WBGT-grenswaarden.

Informeer daarbij uw werknemers over de mogelijke gevaren en de voorzorgsmaatregelen. Deze info maakt deel uit van het pakket technische en organisatorische maatregelen in het globale preventieplan.

Wanneer actie ondernemen?

Nazicht WBGT-index bij warmteblootstelling

De maximaal toegelaten WBGT-waarde verschilt per soort fysieke arbeid:

·         Licht of zeer licht werk à Max. WBGT-waarde = 29

·         Halfzwaar werk à Max. WBGT-waarde =   26

·         Zwaar werk    à Max. WBGT-waarde = 22

·         Zeer zwaar werk à Max. WBGT-waarde = 18

De FOD WASO geeft enkele voorbeelden per categorie:

·         Licht werk: secretariaatswerk, autorijden

·         Matig zwaar werk: timmerwerk, tractor besturen

Zwaar werk: handmatig zagen, graven, kruiwagens duwen

Zeer zwaar werk: intensief graven, ladders beklimmen

De WBGT-index kan gemeten worden met een vochtige globethermometer, die naast temperatuur ook luchtvochtigheid en stralingswarmte meet. Indien zo’n meter niet beschikbaar is, kan de index berekend worden volgens de richtlijnen van FOD WASO (beschikbaar op hun website).

Worden de grenswaarden overschreden? Dan is de werkgever verplicht om maatregelen te nemen om de warmtebelasting te beperken.

Mogelijke acties

Er wordt best op voorhand een programma van technische en organisatorische maatregelen opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

·         Andere werkmethodes toepassen

·         Werkroosters aanpassen

·         De blootstelling aan warmte beperken in tijd en intensiteit

Het programma wordt opgesteld met input van de preventieadviseur en/of het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en wordt opgenomen in het globaal preventieplan.

Zodra de WBGT-drempelwaarden overschreden worden, moet dit plan onmiddellijk uitgevoerd worden.

Extra vereisten bij aanhoudende warmte

Wanneer hoge temperaturen langere tijd aanhouden, gelden extra verplichtingen:

·         Binnen de 48 uur na vaststelling van overschrijding moet de werkgever kunstmatige ventilatie voorzien

·         Als de hitte langer aanhoudt dan 48 uur, moet de werkgever zorgen voor:

o   Beperking van de aanwezigheid op de werkplek

o   Verplichte rustpauzes

o   Gratis verfrissende dranken moeten steeds worden voorzien

Werknemers die rechtstreeks in de zon werken, moeten bovendien beschermd worden met individuele of collectieve beschermingsmiddelen (zoals zonneschermen, beschermende kledij...).

Bij langdurige warmte is bovendien de kans op hoge ozonconcentraties groter. Ozon uit de buitenlucht vormt een extra gezondheidsrisico, zeker bij zware inspanningen.

Daarom is het belangrijk om bijkomende maatregelen te nemen, zoals:

·         Zware taken enkel in de voormiddag uitvoeren;

·         Overuren vermijden;

·         Werknemers lichter werk geven om de hoeveelheid ozon te beperken.

Meer weten?

De FOD WASO biedt een handig overzicht van alle regels en tips bij warm weer op de werkvloer. Meer informatie kan u hier terugvinden:

https://werk.belgie.be/nl/themas/welzijn-op-het-werk/omgevingsfactoren-en-fysische-agentia/thermische-omgevingsfactoren-0

 

Legal Paycover