Loonbonus | Bedragen en deadline 2025

In 2007 werd het systeem van de niet- recurrente resultaatsgebonden voordelen, beter bekend onder de benaming ‘loonbonus’, geïntroduceerd. Het aantal ondernemingen dat sindsdien een bonusplan heeft ingevoerd en het aantal werknemers dat een loonbonus ontvangt, stijgt jaar na jaar. 

Het is een populaire manier voor werkgevers om een deel van het loon afhankelijk te maken van het realiseren van vooraf bepaalde doelstellingen. Daarnaast gaan bedrijven door de hoge loonkost in ons land op zoek naar alternatieve en vooral fiscaal en parafiscaal aantrekkelijke verloningsvormen. Het systeem wordt in dit kader vaak aangewend.

Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen

Het gaat om een voordeel gebonden aan de collectieve resultaten van een onderneming, een groep van ondernemingen of een welomschreven groep van werknemers, op basis van objectieve criteria.

De voordelen hangen af van de verwezenlijking van duidelijk aflijnbare, transparante, definieerbare/meetbare en verifieerbare doelstellingen, met uitzondering van individuele doelstellingen en doelstellingen waarvan de verwezenlijking kennelijk zeker is op het ogenblik van de invoering van een systeem van resultaatsgebonden voordelen.

De toekenning van het voordeel kan onder bepaalde voorwaarden sociaal en fiscaal gunstig worden behandeld.

Sociaal en fiscaal gunstige behandeling

RSZ – regeling

De niet-recurrente voordelen zijn onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 33%. De werknemer is een solidariteitsbijdrage van 13,07 % verschuldigd. Deze bijzondere bijdragen gelden ten belope van een grensbedrag dat jaarlijks wordt aangepast. Bij overschrijding van dit grensbedrag zijn de normale RSZ-bijdragen van toepassing.

Voor 2025 bedraagt het maximum jaarbedrag loonbonus 4.164 EUR.

Fiscale regeling

De werknemer geniet steeds een integrale fiscale vrijstelling ten belope van een grensbedrag dat jaarlijks wordt aangepast. Bij overschrijding van dit grensbedrag, zijn de normale fiscale inhoudingen van toepassing.

Voor 2025 bedraagt het maximum jaarbedrag loonbonus 3.622 EUR.

Deadline neerlegging

Wanneer de onderneming de implementatie van een nieuw bonusplan vooropstelt voor 2025, dan is het belangrijk de timing strikt in het oog te houden. Een bonusplan dient neergelegd te worden voordat 1/3e van de in het plan bepaalde referteperiode is verstreken, waarbij de referteperiode overeenstemt met de periode binnen dewelke de collectieve doelstellingen moeten gerealiseerd worden.

Dit betekent concreet dat een nieuw bonusplan, waarvan de doelstellingen moeten behaald worden in de periode van 1 januari 2025 tot 31 december 2025, moet neergelegd worden tegen uiterlijk 30 april 2025.

Hou er rekening mee dat, wanneer er binnen de onderneming een vakbondsafvaardiging aanwezig is voor de groep van begunstigde werknemers, het bonusplan via cao moet ingevoerd worden. Indien er voor de betrokken groep werknemers in de onderneming geen vakbondsafvaardiging aanwezig is, kan een resultaatsbonus ook toegekend worden via een toetredingsakte.

Voor meer uitleg omtrent de loonbonus neem contact met uw dossierbeheerder of bekijk onze algemene nieuwsbrief “Niet-recurrente resultaats-gebonden voordelen”.

Legal Paycover